Справа Южно-Української АЕС: суд скасував вирок одній з обвинувачених

Читать на русском
Апеляційна інстанція Харківської області скасувала вирок одній з обвинувачених у справі ЮУАЕС без можливості оскарження.

Суд скасував вирок колишнього фінансового директора корпорації «Харківський електрощитовий завод «Елетекс-С», а нині чинного головного бухгалтера ПрАТ «СКБ «Електрощит» Валентини Пелих, яку визнали винною в причетності до розкрадання коштів Южно-Української АЕС за угодою з прокурорами САП.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Апеляційного суду Харківської області, повідомляє «Слово і Діло».

Адвокати Пелих просили суд скасувати вирок їхній клієнтці, оскільки, на їхню думку, при винесенні такого вироку були допущені істотні порушення вимог Кримінального процесуального кодексу України, зокрема ст. 474 КПК, у зв'язку з чим вирок суду першої інстанції підлягає скасуванню.

Вивчивши вирок, колегія ухвалила рішення задовольнити скарги адвокатів обвинувачуваної та скасувати вирок. На думку суддів, із тексту оскаржуваного вироку випливає, що постраждалим від дій Пелих та інших осіб є Южно-Українська АЕС, але письмової згоди керівника або уповноваженого представника підприємства на укладення угоди не отримано. Як зазначає суд, відповідно до ч. 5 ст. 474 КПК, перед ухваленням рішення про затвердження угоди про примирення суд під час судового засідання має з'ясувати в потерпілого, чи повністю він розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені статтею 473 КПК.

У зв'язку з цим суд скасував вирок і повернув кримінальне провадження назад до САП для проведення досудового розслідування.

Нагадаємо, суд затвердив угоду про визнання винуватості між головбухом СКБ «Електрощит» і прокурором САП. Згідно з вироком, Пелих засудили до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна, проте звільнили на випробувальний термін в 1 рік.

Раніше суд удруге повернув обвинувальний акт щодо фігуранта справи Южно-Української АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: