Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Геннадій Кривошея

Читать на русском
Геннадій Кривошея провалив лише одну обіцянку – надіслав депутатське звернення, а не запит щодо законності продажу державних лотерей.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Геннадій Кривошея (фракція «Народного фронту»).

Кривошея став народним депутатом у листопаді 2014 року. За час своєї каденції він дав 22 обіцянки, частина яких із передвиборної програми «Народного фронту» й привласнена депутату, оскільки він пройшов до парламенту за списками цієї партії. Впорався Кривошея з 13 обіцянками (59%), а провалив лише одну.

Єдине, що не зміг виконати Кривошея, – обіцянку про те, що фракція «Народного фронту» звернеться до мера Києва із запитом про законність продажу державних лотерей у столиці. «Я зі своїми помічниками та іншими народними депутатами відвідав один із кіосків, який займається продажем державних лотерей. У результаті перевірки цього лотерейного кіоску було виявлено, що ліцензія на ведення діяльності в цій сфері закінчилася ще в березні 2014 року. Тому хотів би звернутися до мера Києва з проханням протягом десяти днів провести перевірку й надати фракції «Народного фронту» результати перевірки. Щодо цієї вимоги буде надісланий депутатський запит», – говорив депутат у січні 2015-го.

Але за три місяці запит так і не був надісланий. Пізніше Кривошея пояснив, що налсилав на цю тему депутатське звернення. Однак запит і звернення депутата, відповідно до закону України, не одне й те саме. Запит подається в письмовій формі спікеру парламенту, який озвучує його на пленарному засіданні й передає до апарату. Звернення ж може бути взагалі проігнороване. Тому обіцянка не виконана.

Як і обіцяв Кривошея, фракція «Народного фронту» в 2015 році підтримала законопроект про місцеві вибори: за нього проголосували 69 членів фракції, в тому числі сам Кривошея. Крім того, згідно з обіцянкою депутата, «Народний фронт» проголосував за оновлення складу Центральної виборчої комісії. Розгляд цього питання відбувся в парламенті у вересні минулого року, НФ майже всім складом підтримав усі нові кандидатури.

Також народний депутат виконав обіцянку запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. У березні 2016 року його віддав голос за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру в 2016 році», згідно з яким особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (народні депутати, чиновники, прокурори, судді), мають подавати електронні декларації.

Дотримав Кривошея свого слова й у 2017 році проголосував за включення до порядку денного законопроекту про реінтеграцію Донбасу.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще вісім обіцянок. У березні минулого року Кривошея пообіцяв запровадити мораторій на закриття районних лікарень. «Кожен населений пункт має бути забезпечений швидкою, амбулаторією, пожежною частиною, щоб люди отримували своєчасну допомогу. Хочу запевнити наших громадян, що не дозволю закривати лікарні, які розташовані у ваших територіальних громадах. Разом запровадимо мораторій на закриття районних лікарень», – підкреслив він. Поки відповідних законодавчих ініціатив депутат не реєстрував і запитів не надсилав.

Обіцяв Кривошея підтримувати реформу роботу Верховної Ради. У листопаді 2017 року парламент намагався включити до порядку денного законопроект «Про внесення змін до законів України «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» про оптимізацію роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання зі сферами діяльності міністерств», але голосів не вистачило. При цьому Кривошея голосував за це рішення. А минулого року він підтримав цей документ у першому читанні.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: