Як мажоритарники Хмельницької області обіцяли розширити фінансові повноваження громад

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Сьогодні ми розбиралися, що депутати-мажоритарники Хмельницької області обіцяли для розширення фінансових повноважень громад.

В області 7 народних депутатів, обраних за одномандатними виборчими округами, з них четверо давали обіцянки щодо поліпшення фінансового стану громад. Найбільше обіцянок на цю тему дав Віктор Бондар, який представляє у Верховній Раді місто Старокостянтинів (ОВО №191). У своїй передвиборчій програмі Бондар пообіцяв місцевим громадам не менш ніж 70% податків і зборів, які мали б автоматично залишатися в місцевому бюджеті.

Невдовзі у Верховній Раді випала нагода підтримати відповідні законодавчі ініціативи. У грудні 2014 року нардепи ухвалили в другому читанні та в цілому проект закону щодо податкової реформи, а за кілька днів – законопроект щодо реформи міжбюджетних відносин.

Ці законопроекти дали можливість розпочати процес фінансової децентралізації в Україні зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, розширена дохідна база місцевих бюджетів, запроваджений розподіл компетенцій, сформований за принципом субсидіарності, збільшилася кількість платежів, які залишаються в повному розпорядженні місцевих бюджетів. Але під час голосування за обидва законопроекти нардеп Віктор Бондар був відсутній.

Ще Бондар пообіцяв у своїй програмі сприяти децентралізації влади та провести реформи місцевого самоврядування, але утримався від голосування за постанову про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Понад чотири роки перебуває в процесі виконання його обіцянка забезпечити спрямування з кожної АЗС в місцеві бюджети до 8% від вартості палива на ремонт та утримання районних і міських автодоріг. Нардеп не підтримав зміни до Податкового кодексу, які передбачають, що акцизний податок із роздрібного продажу пального, який сплачувався до місцевих бюджетів за місцем розташуванняння АЗС, перенесений до основної ставки акцизного податку, що сплачується виробниками та імпортерами. Таким чином, із січня 2017 року був скасований акцизний податок із роздрібного продажу пального.

Сергій ЛабазюкНародний депутат України
Лабазюк пообіцяв домогтись проведення фінансової децентралізації громадСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Відзначимо, що Віктор Бондар є одним з авторів двох законопроектів щодо спрямування частини акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі нафтопродуктами та зрідженим газом. Останній зняли з розгляду Верховною Радою.

Мажоритарник Сергій Лабазюк від Хмельницького (ОВО №188) на виборах також обіцяв підтримати децентралізацію. В своїй програмі він запевнив, що домагатиметься проведення децентралізації управління державою задля надання ширших повноважень місцевим громадам, особливо щодо самостійного формування власних бюджетів та їх використання. Однак коли Рада ухвалювала відповідні законопроекти в грудні 2014 року, Лабазюк був відсутній із невідомих причин.

Єдиний, хто з нардепів-мажоритарників впорався зі своєю передвиборчою обіцянкою щодо фінансових повноважень громад, – Сергій Мельник від Хмельницького (ОВО №187). Він мав намір сприяти запровадженню загальноєвропейських стандартів організації місцевого управління, які гарантують правову, адміністративну та фінансову самостійність територіальних громад (автономність ухвалення місцевих бюджетів). Нардеп підтримав згадані вище законопроекти щодо децентралізації.

Андрій Шинькович від Красилова (ОВО №189) у своїй програмі заявив, що першочергово слід продовжити реформу місцевого самоврядування, значно розширивши права регіонів. Нагадаємо, що влітку 2015 року президент України Петро Порошенко подав до Ради проект закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Невдовзі нардепи проголосували за включення до порядку президентського законопроекту та про його надсилання до Конституційного суду України. Андрій Шинкович підтримав відповідну постанову.

Після отримання позитивного висновку КСУ щодо документу в частині децентралізації влітку 2015 року депутати ухвалили постанову про попереднє схвалення законопроекту. Андрій Шинькович підтримав вказану постанову.

Нагадаємо, проект закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади) включений до порядку денного дев’ятої сесії парламенту. Щоб підтримати зміни до Конституції, свої голоси мають віддати щонайменше 300 депутатів. Наразі законопроект попередньо схвалений з урахуванням висновку Конституційного суду.

У разі ухвалення законопроекту буде запроваджена посада префекта, при обласних та районних радах створюватимуться виконавчі комітети, а система адмінтерустрою складатиметься з громади, району, регіону.

Детальніше – на інфографіці.

Ми писали, які обіцянки давали воїнам АТО депутати-мажоритарники Вінницької області.

Також ми повідомляли, як виконують обіцянки депутати-мажоритарники Київської області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: