Варфоломій привітав українців з отриманням томосу

Читать на русском
Варфоломій підкреслив, що Вселенський патріархат ніколи не визнавав канонічної юрисдикції Руської православної церкви над Києвом.

Вселенський патріарх Варфоломій на врученні томосу про автокефалію Православної церкви України заявив про початок нової сторінки в історії країни.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє Громадське, яке опублікувало частину сьогоднішньої промови Варфоломія.

Україна отримала томос про автокефалію церквиПредстоятель Православної церкви України Епіфаній в ході богослужіння отримав з рук Вселенського патріарха Варфоломія посох і томос, який проголошує автокефалію.

Зокрема, Варфоломій нагадав про обставини передання Москві права на висвячення митрополита Київського, а також підкреслив, що Фанар ніколи не визнавав канонічної юрисдикції Руської православної церкви над Києвом.

«Сьогодні починається нова сторінка в історії України. Константинопольська церква, яка таким же способом дарувала статус автокефалії всім новим заснованим церквам, сьогодні дарує її вам. Сьогодні, офіційно і канонічно, ви стаєте 15-ю церквою у благословенному хорі автокефальних церков», - додав Варфоломій.

Нагадаємо, що процедура надання Томосу почалася в суботу, 5 січня, зі спільного молебню Вселенського патріарха Варфоломія і предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у храмі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі. Після цього Вселенський патріарх офіційно підписав Томос для Православної церкви України.

15 грудня 2018 року в Києві пройшов Об'єднавчий собор, на якому затвердили статут Православної церкви України й обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: