Томос про автокефалію таки відвезли до Стамбула

Читать на русском
Документ 9 січня підпишуть усі члени Синоду Вселенського патріархату, після чого він повернеться в Україну.

Томос про автокефалію Православної церкви України відвезли до Стамбула на підпис архієреям Константинопольського патріархату.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це у вівторок, 8 січня, повідомив прес-секретар ПЦУ Іван Сидор в ефірі телеканалу «Прямий».

Томос внесли в Софію КиївськуПредстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній і президент Петро Порошенко урочисто внесли до Софійського собору в Києві Томос про автокефалію ПЦУ.

Сидор підтвердив, що томос повезли до Стамбула напередодні засідання Синоду Вселенського патріархату, який збирається щомісяця 9 числа.

«Томос, який передали нам і який вчора був внесений до храм уСвятої Софії, він дійсний, на ньому є підпис Вселенського патріарха Варфоломія. Але, згідно з процедурою, там також мають бути підписи тих архієреїв, які беруть участь у Синоді Константинопольського патріархату», - зазначив спікер церкви.

За його словами, відсутність підписів - «технічні речі».

Як заявив Сидор, скоріш за все, томос повернуть в Україну відразу після його підписання архієреями 9 січня, «щоб не було ніяких розмов».

Документ буде зберігатися в Києві, але рішення про те, де конкретно, поки не прийняте. Сидор не виключає, що томос віддадуть на зберігання в Трапезний храм Національного історико-культурного заповідника Софія Київська. У той же час ЗМІ пишуть, що томос передадуть у Держархів.

Нагадаємо, напередодні представник Мінкульту заявив, що томос на деякий час повернеться в Стамбул, так як його повинні підписати всі члени Синоду Вселенського патріархату. Сьогодні ЗМІ повідомили, що в Мінкульті спростували цю заяву.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: