Томос тимчасово повернуть в Стамбул

Читать на русском
Томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) на деякий час повернеться в Стамбул, так як його повинні підписати усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ) на деякий час повернеться в Стамбул, так як його повинні підписати усі члени Синоду Вселенського патріархату.

Про це повідомив 7 січня керівник департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш на одному з українських телеканалів, передає «Слово і Діло».

Томос внесли в Софію КиївськуПредстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній і президент Петро Порошенко урочисто внесли до Софійського собору в Києві Томос про автокефалію ПЦУ.

За його словами, томос повинні підписати усі члени Синоду Вселенського патріархату, який відбудеться через два дні.

«Томос буде до вечора виставлений для того, хто захоче, міг підійти і побачити цей унікальний документ. У найближчі дні він повернеться в Стамбул в Константинопольський патріархат, оскільки зараз він підписаний тільки Вселенським патріархом. Потім там повинні бути підписи всіх членів святійшого Синоду Вселенського патріархату. Буквально через два дні відбудеться Синод, де це буде зроблено і тоді вже томос, остаточно і назавжди, повернеться в Україну і буде зберігатися в особливих умовах», - сказав Юраш.

Нагадаємо, в неділю, 6 січня, ввечері в Києві приземлився літак з томосом про автокефалію Православної церкви України. Варто відзначити, що томос - це особливий документ, який завершує процес отримання автокефалії православної церквою.

Автокефалія ж полягає в повній самостійності церкви у прийнятті рішень. Таким чином, ПЦУ юридично вийшла з підпорядкування іншої помісної церкви, тобто РПЦ, і буде підкорятися тій, яка дає автокефалію, - а саме Константинопольському патріархату.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: