ГПУ оскаржила відмову суду повернути державі найбільше родовище літію

Читать на русском
Генпрокуратура побореться за найбільше літієве родовище в Донецькій області з фірмою, яку пов'язують з нардепом.

Генеральна прокуратура подала апеляційну скаргу на відмову суду скасувати рішення Державної служби геології і надр про видачу дозволу на користування найбільшим в Україні Шевченківським родовищем літію (Донецька область) компанії ТОВ «Петро-Консалтінг».

Відповідну скаргу Генпрокуратура подала 5 грудня повідомляє «Слово і Діло».

Розгляд апеляції ГПУ призначено на 15 січня о 10:45 в приміщенні Шостого апеляційного адміністративного суду (раніше Київській апеляційний адмінсуд).

Як відомо, Генпрокуратура подала позов до Держгеонадр про визнання недійсним спеціального дозволу, виданого ТОВ «Петро-Консалтінг» на розробку Шевченківського літієвого родовища. Як стверджували правоохоронці, фірма не проводила за власні кошти геологічного вивчення ділянки надр, а також не здійснювала підрахунок запасів корисних копалин. Крім того, ГПУ вказала, що компанія «Петро-Консалтінг» подала до Держгеонадр не повний пакет документів, серед яких немає документів, що засвідчують право проводити розвідку і користуватися надрами.

Однак Держгеонадра і приватна фірма вказали зворотне, уточнивши, що компанія надала повний пакет документів, обґрунтувала при цьому необхідність проведення переоцінки запасів родовища, провела геологічне вивчення ділянки надр і підрахунок запасів корисних копалин. Разом із тим представник Держслужби зізнався, що «Петро-Консалтінг» придбала за 2,65 мільйона гривень у Держгеонадр по даному родовищу геологічну інформацію, яка була складена ще в 1982-1984 роках. Таким чином, суд вважав, що фірма «Петро-Консалтінг» законно отримала спецдозвіл.

Як відомо, журналісти Bihus.info встановили, що «Петро-Консалтінг» поза конкурсом отримала спецдозвіл на розробку 14 мільйонів тонн літієвої руди, уникнувши конкурсу завдяки процедурі «апробації». За їхньою інформацією, фірма «переоцінила» документи на відкрите ще в 1982 році родовище. За даними журналістів, зазначена компанія пов'язана з міністром енергетики Ігором Насаликом, народним депутатом від фракції БПП Ігором Кононенком і першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони Олегом Гладковським через засновника фірми Тараса Ігнащенка, сина радника міністра енергетики Володимира Ігнащенка. Старший Ігнащенко також є помічником нардепа від БПП Анатолія Матвієнка і сусідом Кононенка.

Нагадаємо, суд заарештував корпоративні права газової фірми «юристів Порошенка». Раніше НАБУ отримало перші доступи у справі цієї компанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: