Без майонезу, але з холодцем: Супрун розповіла, як зробити новорічне меню корисним

Читать на русском
Виконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун розповіла, як зробити новорічне меню українців корисним.

Виконувачка обов'язків голови МОЗ Уляна Супрун розповіла, як зробити новорічне меню українців корисним.

Відповідний пост у середу, 26 грудня, вона оприлюднила на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Де краще купувати продукти перед святами та як працює система знижок?Цьогоріч у торгових мережах складно знайти такі великі знижки, як були в попередні роки. Чому, знають експерти.

Зокрема, Супрун розкритикувала традиційний новорічний стіл українців і дала кілька порад, як зустріти Новий рік із хорошим самопочуттям. Вона радить зважити за і проти при плануванні складного меню до свят.

«Зробіть те ж саме, але трохи простіше й корисніше. Візьмемо олів'є. Це салат, тому що в ньому багато порізаних компонентів і соусу: картопля, морква, цибуля, огірки, м'ясо, яйця і жирний майонез. Власне, олів'є може бути повноцінною стравою, а не «салатом»: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити? Є олів'є – не готуйте більше калорійних страв», – підкреслила Супрун.

За її словами, майонез – це проблема. Його багато, він калорійний і уповільнює травлення. Тому майонез можна замінити сметаною – в ній є вітамін D, молочнокислі бактерії й жирні кислоти з коротким ланцюгом, турецьким йогуртом або гірчицею в зернах.

«Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солону скумбрію – це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот», – радить в. о. голови МОЗ.

Також Супрун порадила, як зробити корисним ще один новорічний салат.

«Або шуба. Ще один «салат», в якому багато майонезу й людської праці. Зробіть простіше – окремо оселедець або скумбрія. Окремо – вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картопля, селера, пастернак, морква, гарбуз і масло. Ви отримаєте те ж саме, але в більш легкій формі. І готувати простіше», – розповіла Супрун.

В. о. голови МОЗ зазначила, що м'ясо краще запікати, ніж смажити.

«Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини або гірчиці в зернах і йогурті, а не кетчуп або той же майонез», – пише Супрун.

За її словами, холодець корисний, а ось ковбаси, шинку не домашню їсти не варто. Також, як зазначила Супрун, добре приготувати до свята суп, курячий або рибний бульйон, борщ. Рідка тепла їжа сприяє травленню, стримує нас від переїдання.

Раніше Супрун розповіла, як ультрафіолет впливає на зір.

Також вона розвінчала міф про метеозалежність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: