Рева: субсидії вдвічі вигідніші, ніж дотації

Читать на русском
Кошти через субсидії потрапляють до тих, у кого низькі доходи, а дотування ціни на газ знижувало ціну для всіх.

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що надання адресної державної підтримки у вигляді субсидій на оплату житлово-комунальних послуг є набагато ефективнішим механізмом, аніж адміністративне регулювання цін на енергоносії й дотування Національної акціонерної компанії «Нафтогаз».

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

Ціни на газ: чи буде стрибок інфляції та яка ситуація із субсидіямиЦіни на газ із 1 листопада зростуть на 23,5 відсотки. Президент доручив розширити програму субсидій. Про наслідки поговорили з експертами.

Рева пояснив, що ці кошти через субсидії потрапляють до тих, у кого низькі доходи, а дотування ціни на газ знижувало ціну для усього населення, включно з тими, хто має всі можливості самостійно сплачувати.

«У 2014 році до розширення програми житлових субсидій та зі зниженням ціни нижче за ринкову держбюджет компенсовував втрати «Нафтогазу» обсягом 114 мільярдів гривень на рік. Усі отримували начебто дешевий газ, а потім усі разом платили його справжню ціну, але через бюджет. Цього року на субсидії витрачається близько 50 мільярдів гривень, що вдвічі менше, ніж коли ми дотували «Нафтогаз», – додав очільник відомства.

Рева також підкреслив, що будь-яке зниження ціни нижче за ринкову вимагає подальшого фінансування різниці з держбюджету, тобто коштом платників податків.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» оприлюднила ціни на газ на умовах ПСО. Оприлюднені цінові пропозиції діятимуть із 1 листопада 2018 року до 30 квітня 2019 року включно. Ціна газу для всіх категорій споживачів на умовах ПСО становить 7 482,61 гривень з урахуванням ПДВ.

19 жовтня Кабінет міністрів на позачерговому засіданні ухвалив рішення про підвищення ціни на газ для населення. Згідно з рішенням уряду, ціни на газ для населення з 1 листопада зростуть на 23,5%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: