Старі та пошкоджені купюри приймають і комерційні банки

Читать на русском
Набула чинності постанова Національного банку про Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і обігових монет національної валюти України.

З середи, 2 січня, набула чинності постанова Національного банку про Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і обігових монет національної валюти України.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба НБУ.

Нові шестикутні монети: поки в обіг вводять лише чотири – фотоНацбанк показав як виглядають нові шестикутні монети. Раніше регулятор анонсував новинки до сторіччя Національної академії наук.

Згідно з постановою, українці зможуть здавати значно пошкоджені банкноти гривні в уповноважені банки. Мова йде про значно пошкоджені банкноти, які втратили платіжні ознаки в результаті пожеж, повеней, забруднення хімікатами тощо.

Уповноважені банки не будуть обстежувати такі банкноти. Вони будуть пакувати з максимальним збереженням цілісності і передавати в НБУ як сумнівні для проведення досліджень разом із заявою та відповідною довідкою про вилучення/прийняття банкнот для дослідження, зазначили в НБУ.

Статус уповноваженого банку, який може залучатися до зберігання запасів готівки НБУ, мають три банки - Ощадбанк, ПриватБанк і Райффайзен Банк Аваль.

Нагадаємо, що раніше значно зношені банкноти для проведення досліджень брали безпосередньо регіональні підрозділи НБУ. На сьогодні підрозділи НБУ збереглися в таких регіонах - Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях і р. Києві.

Також в постанові № 134 уточнено окремі ознаки зношення та пошкодження банкнот і монет.

Нагадаємо, раніше в Україні ввели в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні.

Також стало відомо, що 5 і 10 гривень з'являться в обігу в 2019-2020 роках.

«Слово і Діло» писало, чому НБУ вводить в обіг монети номіналом 1 та 2 гривні замість паперових банкнот.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: