Чому НБУ вводить в обіг монети номіналом 1 та 2 гривні?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Зараз вводяться в обіг монети номіналом 1 та 2 гривні. Насправді 1 гривня вже є в обігу, а 2 гривні ми побачимо незабаром.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, фінансовий експерт Андрій Блінов, оцінюючи рішення НБУ ввести в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні.

«НБУ припиняє друкувати відповідні банкноти. Про це вже говорять приблизно півроку. Ця політика спрямована на приведення монетно-банкнотного ряду до масштабу цін, які вже склалися. Це реакція вже на інфляцію в країні, яка відбулася», – зазначив Блінов.

Коли впроваджувалася гривня, в 1996 році, курс був 1,76 гривні за долар, зараз гривня вже по 26, додав він.

«За цей час українські ціни в своєму масштабі змінилися більш ніж на порядок. Нам сьогодні необхідна кількість грошей, щоб вимірювати економіку, в 10 разів більша. НБУ зараз поступово приводить грошовий ряд до тих обставин, які склалися», – уточнив економіст.

Він нагадав, що в 1996 році максимальна монета була 50 копійок, а трохи пізніше паралельно з банкнотою запровадили й металеву гривню.

В Україні банкноти до десяти гривень замінять монетами: реакція соцмережСлово і Діло з'ясовувало, що українці думають з приводу заміни паперових 1, 2, 5 і 10 гривень на монети.

«10 гривень нинішніх відповідають менш ніж 1 гривні за купівельною спроможністю з 1996 року. Коефіцієнт десь у 13 разів. У цьому плані рішення нормальне», – підкреслив експерт.

За його словами, щоб викарбувати монету номіналом 1 копійка, ще нещодавно потрібно було щонайменше 17 копійок собівартості. Сьогодні через інфляцію витрати ще вищі.

«Звісно, НБУ ухвалив рішення про округлення цін до 10 копійок. Коли запускали гривню, найбільш ходовою банкнотою в країні була 20 гривень, зараз – 200 гривень. Це вкотре підтверджує зміну масштабу цін у країні фактично в 10 разів», – пояснив фахівець.

На його думку, це абсолютно нормальне рішення.

«І позитивно те, що НБУ не впроваджує відразу всі чотири монети, тобто ще й 5, 10 гривень, а буде паралельний обіг. Правильно те, що це розтягнуто на два роки. Ця ситуація є відображенням тієї зміни масштабу цін, яка вже відбулася. І в цьому плані НБУ, хоч із запізненням, але діє логічно», – резюмував Андрій Блінов.

Відзначимо, що востаннє лінійка грошових знаків в Україні змінювалася в далекому 2005 році, коли з'явилася купюра в 500 гривень.

Як відреагували соцмережі на заміну паперових грошей – в нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: