Нацбанк випустить банкноту часів УНР

Читать на русском
Сувенірна банкнота створена з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та введення в обіг перших українських паперових грошей.

З 17 грудня Національний банк випустить сувенірну банкноту, яка відтворює дизайн української банкноти номінальною вартістю 100 гривень, введеної в обіг 17 жовтня 1918 року.

Про це повідомляє прес-служба НБУ, передає Слово і Діло.

Сувенірна банкнота створена з нагоди 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та введення в обіг перших українських паперових грошей.

НБУ нагадує, що навесні 1918 року український уряд ухвалив рішення змінити назву вітчизняних грошей з «рублів» на «гривні», бажаючи підкреслити спадкоємність традицій держави з часів Київської Русі.

Таким чином, за доби Центральної Ради в Україні почала діяти національна грошова система, хоча її формування відбувалося в складних умовах.

Сувенірна банкнота «Сто гривень» виготовлена на папері з водяним знаком (зображення тризуба). Її розміри: 80×170 мм. Тираж сувенірної банкноти - 100 тис штук (в тому числі 50 тис штук в сувенірній упаковці).

Нацбанк утилізував старих банкнот майже на 50 мільярдів гривеньЗ обігу вилучили й знищили близько 800 мільйонів зношених банкнот. Швидше стають непридатними для використання купюри по 50, 100 та 200 гривень.

Нагадаємо, Національний банк випустив нову банкноту номіналом у 20 гривень, які введені в обіг 25 вересня.

За дизайном нова банкнота успадковує оновлені банкноти номіналом 100 і 500 гривень. На новій банкноті збережений портрет Івана Франка, але переміщений він у центр банкноти (раніше він був праворуч). Також збережені колірна гамма і розмір.

Нагадаємо, НБУ ще декілька років тому заявив про готовність осучаснювати готівковий грошовий обіг і підвищувати захист українських грошей. Дві банкноти вже були перевипущені в новому дизайні. Це 100 і 500 гривень, які були запущені в грошовий обіг у березні 2015 року і у квітні 2016 року відповідно.

Також, Нацбанк утилізувати старих банкнот майже на 50 мільярдів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: