НБУ вперше опублікував результати стрес-тестів найбільших банків

Читать на русском
НБУ опублікував результати оцінки стійкості 24 найбільших банків за підсумками стрес-тестів і вже проведених ними за вимогою НБУ заходів капіталізації.

Національний банк України вперше опублікував результати оцінки стійкості 24 найбільших банків за підсумками стрес-тестів і вже проведених ними за вимогою НБУ заходів капіталізації.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє НБУ.

Гривня в 2019 році: чого очікувати від національної валютиЧи побачимо ми долар по 30 уже цієї зими? Якими темпами знецінюватиметься національна валюта та що на це впливатиме – в матеріалі Олександра Радчука.

Найбільшу (за абсолютною сумою) потребу в покритті браку капіталу зараз відчуває державний Укрексімбанк – 10,973 млрд грн. Згідно з оприлюдненими даними, вирішити цю проблему банк має виконанням плану реструктуризації до кінця наступного року.

НБУ зазначає, що друга за величиною нестача капіталу була встановлена у ВТБ Банку, «дочки» однойменного російського державного банку, однак цю фінустанову вже визнано неплатоспроможною.

Після проведених банками заходів сьогодні лише один із них потребує прямої докапіталізації у першому кварталі 2019 року – Мегабанк на 611 млн грн. Цій же фінустанові необхідно шляхом виконання плану реструктуризації до кінця наступного року покрити ще 2,266 млрд грн нестачі капіталу, що є другим після Укрексімбанку показником.

Крім того ще шість банків повинні ліквідувати сумарно 6,5 млрд грн нестачі капіталу виконанням планів реструктуризації до 31 грудня 2019 року: «Кредит-Дніпро» – 2,078 млрд грн, Ощадбанк – 1,588 млрд грн, Альфа-Банк – 1,051 млрд грн, Банк інвестицій та заощаджень – 1,046 млрд. грн., Промінвестбанк, підконтрольний російському державному ВЕБ, – 599 млн грн і «Південний» – 169 млн грн.

Нацбанк також зазначає, що за підсумками AQR і екстраполяції, з 56 банків, які не проходили стрес-тести, у чотирьох була виявлена потреба в капіталі на звітну дату - початок 2018 року. Два банки до моменту завершення діагностики були вже достатньо капіталізовані, а ще два банки - «Глобус» і Містобанк - потребували докапіталізації, проте на кінець 2018 року вже виконали необхідні заходи.

Як наголошується в повідомленні регулятора, він планує і надалі здійснювати оцінку стійкості банків і банківського сектору та публікувати її результати в розрізі банків. Перелік банків, а також оновлені підходи до стрес-тестування в 2019 році НБУ має намір оприлюднити в січні.

Нагадаємо, банки України суттєво збільшили прибуток у листопаді.

Раніше в НБУ заявили, що за підсумками року українські банки покажуть рекордний за останні десять років прибуток.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: