НБУ підготував нову систему валютного регулювання

Читать на русском
Національний банк в середу, 19 грудня, оприлюднив повний пакет із семи проектів постанов нової системи валютного регулювання, яка набере чинності з 7 лютого.

Національний банк в середу, 19 грудня, оприлюднив повний пакет із семи проектів постанов нової системи валютного регулювання, яка набере чинності з 7 лютого.

Про це повідомляється на сайті НБУ, пише «Слово і Діло».

Норми опублікованого проекту Положення про застосування заходів захисту спрямовані на протидію кризовим явищам. Документ буде носити тимчасовий характер дії - до остаточного переходу до повної свободи проведення валютних операцій.

Передбачається, що це Положення не вводить нових валютних обмежень, одночасно розширюючи можливості проведення окремих валютних операцій. Зокрема:

граничні терміни розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів збільшуються вдвічі до 365 днів; вводиться автоматизована система електронних лімітів на зміну індивідуальних ліцензій на окремі валютні операції з переказу резидентами коштів за кордон; спрощується валютний нагляд за операціями купівлі і переведення іноземної валюти в еквіваленті до 150 тис. грн; розширюється перелік доступних валютних операцій клієнтів з банками, зокрема, дозволяється проведення валютних свопів і безпоставочних форвардів; стає можливим онлайн-купівля фізичними особами іноземної валюти та банківських металів у межах 150 тисяч. грн в еквіваленті за день; дозволяється придбання юридичними особами банківських металів без фізичної поставки в 150 тис. грн в еквіваленті за день; дозволяються перекази фізичних осіб за кордон до 150 тис. грн без відкриття рахунку. У той же час, документ продовжує дію ряду обмежень, які вже діють зараз, після набрання чинності Закону України Про валюту і валютні операції. Зокрема:

обмеження репатріації дивідендів за кордон в іноземній валюті на суму в 7 млн ​​євро в місяць, а репатріації інвестицій (продаж нелістингових акцій і корпоративних облігацій) - сумою в 5 млн євро в місяць; заборона надання кредитів (позик) в гривні нерезидентам; отримання зовнішніх запозичень виключно через один банк; купівля валюти на міжбанківському ринку для виконання зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами виключно через один банк і на умовах Т+1; заборона купівлі валюти без зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами або за кредитні кошти; збереження валютного нагляду за операціями взаємозаліку зобов'язань; збереження вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб в розмірі 50%. Зазначені заходи захисту будуть скасовуватися в міру поліпшення макроекономічних умов в Україні згідно з дорожньою картою лібералізації, розробленою спільно з МВФ. Кінцевою метою НБУ залишається зняття всіх обмежень на валютному ринку і перехід до режиму вільного руху капіталу.

Структура нового валютного регулювання складатиметься з семи нових ключових нормативно-правових актів:

№ 1: структура валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами; № 2: порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон; № 3: транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів у документарній формі банками, юридичними і фізичними особами; № 4: загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Національним банком, критерії та порядок їх введення, умови їх продовження і дострокового припинення; № 5: перелік введених заходів захисту і порядок їх застосування (антикризову постанову, яка носить тимчасовий характер); № 6: інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальна система збору інформації про валютні операції; № 7: порядок дотримання граничних термінів розрахунків, встановлених Національним банком.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за закон про валюту і валютні операції 21 червня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: