Права кримськотатарського народу: шість запитань кандидатам у президенти

Читать на русском
Осман Пашаєвжурналіст

Ескендер Барієв і Лариса Волошина мріють актуалізувати тему окупації Криму та порушення політичних прав кримських татар у загальноукраїнському порядку денному президентських виборів. Що ж, актуалізую. Мої запитання конкретні.

Перше – до Петра Порошенка, автора відомої постанови ВР України про гарантії прав кримськотатарського народу, ухваленої в розпал окупації Криму: скільки часу знадобиться для того, щоб постанова ініціювала хоча б спробу проголосити кримськотатарську автономію? Просто назвіть термін: рік, два, десять, сто, ніколи?.. Ми ж тямущі, нам уже п'ятий за ліком президент бреше. Звикли.

Друге запитання – до молодих команд Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана. У тій відомій постанові Порошенка уряд зобов'язується в найкоротші терміни подати законопроекти для забезпечення прав кримськотатарського народу. Я не знаю, які саме. Припускаю, що про статус кримських татар як корінного народу, про статус мови, про інші політичні права. Найкоротші терміни – це коли? Чи можна сказати, що ніколи? Хто заважає писати ці законопроекти? Конкретно та поіменно?

Третє запитання – до Юлії Володимирівни. Скільки місць у парламентському списку вона готова дати кримцям, щоб заткнути татарські роти в переговорах щодо Криму з Путіним? А з Фірташем та іншими олігархами? За яким курсом ідуть кримські татари до заводу «Титан», наприклад?

Четверте запитання – до Садового. Ви й справді вважаєте, що мінарет у найбільш католицькому місті України дасть голоси вам, вічно непрохідному?.. Самопоміч вам у руки.

Повернути Крим: що обіцяли політики після анексії півострова20 лютого 2014 року Росія почала анексію Криму. Слово і Діло зібрало обіцянки українських політиків після окупації півострова.

І п'яте запитання – до Гриценка. Точніше, до подружжя Мостових. Чому Юлія Володимирівна ніколи не соромиться говорити, що Крим – кримськотатарський, а Анатолій Степанович соромиться говорити це завжди?

І останнє запитання до проросійських – Бойка, Вілкула, Рабіновича, Мураєва та інших. Там один із ваших, мелітопольський, обіцяв відкрити приймальню народного депутата України посеред «російського» Криму. Навіщо?.. Ви не повірите, щоб захищати права пригноблених кримських татар. Відкрив?.. Ви не в курсі?.. А решта також відкриють?

Як бачите, в мене не багато запитань. По одному кожному, хто спить і бачить себе президентом України. Навіть до Зеленського є. Але я не впевнений, що найдорожчий блазень країни буде здатен смішно на нього відповісти.

Осман Пашаєв, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: