Генасамблея ООН схвалила резолюцію щодо прав людини в Криму

Читать на русском
Резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно засуджених в'язнів, як в окупованому Криму, так і на території РФ.

Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна», внесену офіційним Києвом.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Як Росію змушують зняти блокаду Азовського моряПісля інциденту 25 листопада Росія почала пропускати судна через Керченську протоку, але до повного зняття блокади ще далеко.

За прийняття документа проголосувало 65 країн, проти - 27, а 70 утрималися.   У документі ООН висловлює глибоку стурбованість повідомленнями про застосування російськими тюремниками тортур і «вибивання» свідчень у політично мотивованих справах щодо обвинувачених та інших політв'язнів. У резолюції ООН згадуються імена політв'язнів із Криму Олега Сенцова, Володимира Балуха і Еміра-Усейн Куку.

Резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно засуджених в'язнів, як в окупованому Криму, так і на території РФ. Документ підкреслює, що бранці Кремля повинні мати право на медичну допомогу, а лікарі і фахівці міжнародних організацій повинні мати до них доступ для контролю стану їхнього здоров'я.

«Генеральна асамблея закликає дотримуватися, відповідно до міжнародного права, права українських ув'язнених і заарештованих в Криму і Російській Федерації, аж до їхнього звільнення, особливо тих, хто оголосив голодування. Закликає поважати Мінімальні стандартні правила поводження з ув'язненими (Правила Нельсона Мандели)», - йдеться в документі.

Резолюція також закликає надати, відповідно до Віденської Конвенції, доступ українським консулам і омбудсмену до всіх українських політв'язнів в окупованому Криму і РФ. Це вже третя, ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму, прийнята Генасамблеєю за останні два роки.

Раніше Генасамблея ООН схвалила міграційний пакт.

Також нагадаємо, Генасамблея ООН схвалила резолюцію щодо Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: