Супрун розповіла українцям, чи корисно їсти червоне м'ясо

Читать на русском
Наприклад, якщо вживати таке м'ясо щодня й 50 грамів або більше, ризики появи раку товстої кишки зростають на 18 відсотків.

Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, які ризики для здоров'я приховані в червоному м'ясі, що в багатьох сім'ях вважається мало не головним блюдом на обідньому столі.

Перш за все на своїй сторінці в Facebook вона зазначила, яке саме м'ясо називається «червоним», пише «Слово і Діло».

За словами Супрун, це м'ясо ссавців: свинина, яловичина та баранина. М'ясо птиці до цього переліку не входить.

«Більшість м'ясних продуктів також містять червоне м'ясо: ковбаса, копчені вироби, сосиски або хот-доги. Стейки та салямі не варто об'єднувати в одну категорію «червоне м'ясо», як роблять у більшості досліджень на цю тему – їх вплив на здоров'я дещо відрізняється», – додала вона.

Супрун зауважила, що люди схильні вважати червоне м'ясо корисним продуктом і це дійсно так, адже воно є хорошим джерелом заліза, цинку, багатьох незамінних амінокислот, а також таурину, карнітину, коньюгованих ліноленових кислот, креатину та вітаміну В12. Однак є багато причин, щоб рідше його вживати, зменшувати розмір порцій і намагатися замінити рослинними продуктами.

За її словами, люди, які регулярно їдять великі порції червоного і процесованого м'яса, частіше хворіють на серцево-судинні захворювання, рак і передчасно помирають. Зокрема, надлишок процесованого м'яса в раціоні збільшує ризики появи раку товстої кишки, підшлункової залози та простати, оскільки таке м'ясо містить нітрозаміни й поліциклічні ароматичні вуглеводи – речовини, що мають карциногенну дію.

Наприклад, якщо вживати таке м'ясо щодня й 50 грамів або більше – ризики появи раку товстої кишки зростають на 18%. Риба й птиця такого впливу не мають. Щодо червоного м'яса, безпосередніх точних вказівок на зв'язок м'яса й раку не так багато – його відносять до «ймовірно карциногенних речовин».

«Сіалові кислоти червоного м'яса можуть сприяти пухлинному росту. Надмірне споживання м'яса пов'язане з великим ризиком високого тиску. Жирне м'ясо може порушити баланс переносників жирів у крові й сприяти розвитку атеросклерозу, коли є інші чинники, наприклад, паління та малорухливий спосіб життя», – перерахувала Супрун.

На її переконання, щоб зменшити ризики від вживання червоного м'яса, потрібно:

– Готового червоного м'яса їсти не більш ніж 70 грамів на день, або порцію розміром із долоню. Також не бажано вживати його щодня.

– Намагатися повністю відмовитися або мінімізувати вживання процессованних м'ясних продуктів – не частіше трьох разів на тиждень і не більш ніж 50 грамів на день, якщо відмовитися важко.

– Правильно обробляти м'ясо – запікати, тушкувати й відварювати.

– Додавати до раціону більше рослинної їжі. Наприклад, бобові або горіхи. Якщо вже їсте м'ясо, завжди супроводжуйте блюдо гарніром із овочів, а не смаженою калорійною їжею чи штучними жирними соусами.

– Бути фізично активними й підтримувати здорову вагу – це значно знижує ризик ряду хвороб, зокрема пов'язаних із м'ясом.

Раніше Супрун розповіла українцям, чи корисно їсти сало та як це робити правильно.

Також вона повідомила, як укомплектувати аптечку на час воєнного стану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: