Справа «Креативу»: суд продовжив дію обов'язків працівниці Ощадбанку

Читать на русском
Столичний райсуд продовжив дію запобіжного заходу одному з чиновників державного банку, затриманих Національним бюро.

Суд продовжив дію процесуальних обов'язків начальниці управління фінансування підприємств важкої промисловості та будівельної галузі департаменту корпоративного бізнесу Ощадбанку Євгенії Терещенко, яку детективи НАБУ підозрюють у причетності до розкрадання 20 мільйонів доларів кредиту, виділеного аграрному холдингу «Креатив».

Таке рішення ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Вадим Сенін за результатами розгляду клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Валентина Мусіяки, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор Мусіяка просив суд продовжити дію всіх п'яти обов'язків Терещенко, оскільки досудове розслідування триває, а ризики не зменшилися. Суддя Сенін клопотання задовольнив. Так, на Терещенко поклали такі обов'язки: прибувати на першу вимогу; не відлучатися без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками й підозрюваними, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Як відомо, детективи НАБУ вважають, що народний депутат Станіслав Березкін у 2013-2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син Максим – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA та белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Своєю чергою Березкін спростував причетність його та сім'ї до заволодіння цими коштами. За його словами, в ті часи річний обіг агрохолдингу «Креатив» становив мільярди, а щотижневий – 25 мільйонів доларів.

Нагадаємо, суд не відсторонив її від посади. Також суд узяв Терещенко під варту. Крім того, суд узяв під варту заступницю голови правління Ощадбанку Ірину Земцову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: