Єврокомісія висунула Україні нові вимоги: чи є загроза для безвізу

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Основні вимоги стосуються боротьби з корупцією. Зокрема, антикорупційну реформу почали, зафіксували, що зрушення є, але далі все загальмувало.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи звіт Єврокомісії щодо безвізу, згідно з яким Україна зобов’язана терміново скасувати е-декларування для активістів, запустити ВАКС і налагодити роботу НАБУ та САП.

«Неправильним кроком на Заході вважають запровадження декларування для активістів. Досі не запущений Антикорупційний суд. Зараз ЄС лише нагадує, що це потрібно виправити, й чекає, що в найближчі місяці повноцінно запрацює ВАКС і буде зняте декларування з активістів. Президент обіцяє запуск ВАКС у лютому. Однак відкритим залишається питання декларування для активістів», – зазначив Воля.

Питання в тому, чи запровадять проти України якісь санкції, якщо не скасують декларування для активістів, додав він.

На його думку, суд усе ж таки запрацює.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз?Ми вирішили наочно показати, до яких країн світу сьогодні українці можуть потрапити без візи й громадяни яких країн їздять без віз в Україну.

«Для президента, тим паче перед виборами, безвіз – це фішка, одне з небагатьох реальних досягнень. Для нього це цінний стратегічний бонус. Тому призупинення безвізу зараз узагалі недоречне. Тому можна припустити, що і ВАКС запрацює, і декларування для активістів скасують», – уточнив політолог.

Він припустив, що виконати ці вимоги зможуть не раніше ніж у лютому, а декларування може бути інструментом передвиборчої боротьби. Влада не зацікавлена в тому, щоб були ускладнення з безвізом через те, що вона не закрила питання антикорупційної реформи.

Крім того, запуск ВАКС у лютому владі зможуть зарахувати як бонус перед виборами, підкреслив експерт.

«Ну й, звичайно, зняти частину критики з боку ЄС. Якщо із судом вирішити все можкть швидше, то з декларуванням можуть трохи потягнути. Тим більше, поки суд почне роботу, вирішать адміністративні питання – це все час. А от декларування може гальмуватися через політичну доцільність», – пояснив він.

За його словами, інших проблем з боку України, таких як нерегулярна міграція чи необґрунтована кількість заявок на притулок, немає. Звичайно є ті, хто зловживає угодою, але це не критична маса.

Політолог нагадав, що критична ситуація була з Грузією через діяльність грузинського криміналітету.

Він не виключив, що з часом проблема може виникнути. Наприклад, буде масове переміщення українських мігрантів із Польщі до Німеччини, якщо вони лібералізують умови залучення на роботу іноземних працівників.

«Уже зараз є очікування, що частина українських заробітчан переїдуть до Німеччини. Однак зараз про це зарано говорити», – резюмував Володимир Воля.

Раніше «Слово і Діло» писало, які країни обирають для подорожей українці.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: