Суд відмовився обмежувати Омеляну терміни ознайомлення з розслідуванням НАБУ

Читать на русском
Столичний райсуд відмовив детективам Національного бюро в обмеженні строків ознайомлення зі справою керівнику Мінінфраструктури.
Володимир Омелян з адвокатами

Суд відмовив детективам НАБУ в обмеженні міністру інфраструктури Володимиру Омеляну термінів ознайомлення з розслідуванням кримінальної виробництва за підозрою його в незаконному збагаченні і недостовірний декларування.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на заяву Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Детектив звернувся до суду з клопотанням про обмеження конкретним представникам сторони захисту терміну, після закінчення якого вони будуть вважатися реалізували своє право на доступ до матеріалів. Однак, за результатами розгляду клопотання 18 грудня слідчим суддею в його задоволенні було відмовлено», – поінформували в прокуратурі.

За інформацією САП, лише один адвокат Омеляна ознайомився з 23 томами справи з 30 всього, а сам міністр – лише з 6. Водночас, решта захисників жодного разу не з'явилися до детективу для виконання вимог ст. 290 КПК України.

Як відомо, НАБУ повідомило міністру інфраструктури про підозру у незаконному збагаченні. За даними слідства, Омелян із 2008 року до квітня 2015 витратив щонайменше 3,45 млн грн гривень, що не співпадає з його доходами. За інформацією Бюро, міністр у період із 2000 року до квітня 2018 року отримав 2,17 млн грн офіційного доходу. Детективи НАБУ також з'ясували, що в 2015 році Омелян набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджена доказами й вартість яких значно перевищує його законні доходи. Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску, готівку в сумі 90 тисяч доларів та 25 тисяч євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4,23 млн грн.

Крім того, слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до електронних декларацій. Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016-му – понад 8,024 млн грн.

Нагадаємо, 6 листопада НАБУ завершило розслідування «незаконного збагачення» Омеляна. Також міністру повернули закордонні паспорти. Раніше суд заарештував його майно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: