МВФ попередив світ про глобальну кризу. Що на нас чекає та як уникнути втрат?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Якщо в світі станеться падіння доходів, зниження вартості сировини, то це призведе до того, що інфляція буде дуже високою, можеливо, навіть близькою до 20%.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Олег Гавриш, оцінюючи економічні показники й тенденції наступного року.

«Є декілька сценаріїв. Якщо світова економіка погіршить показники, то це позначиться на інфляції й девальвації в Україні. У разі, якщо ми ще рік протягнемо без кризи, то тих показників, які заклали уряд та НБУ, цілком можна досягти. Можливе мінімальне зростання, інфляція в межах 9%», – зазначив Гавриш.

Якщо ми хочемо, щоб незважаючи на те, що відбувається в світі,в Україні було все гаразд, потрібно проводити масштабні й системні реформи, констатував він.

За його словами, лише шляхом підвищення доданої вартості, відкриття нових виробництв, експорту не сировини, а готової продукції, можна змінити економічну ситуацію.

«У такому разі ми можемо запустити точку економічного зростання. Так це було в Польщі. На цьому можна виграти й не залежати від світової кон'юнктури», – пояснив експерт.

Гройсман обіцяє ріст національної економікиСказано 30 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На його думку, з нинішньої економікою, з її структурою, якщо буде економічна криза, на Україну чекають проблеми. Сказати однозначно, чи буде світова криза, поки складно.

«Це, напевно, буде відомо в останній момент. Уже зараз, за деякими прогнозами, помітні перші ознаки світової кризи, але все одно не факт, що вона відбудеться. Є версія, що й цього року були ознаки, але нічого не відбулося. Можливо, й наступного року нічого не буде», – додав економіст.

У нас накладаються ще два фактори – подвійні вибори та виплати за кредитами, нагадав він.

«Позитивний прогноз Нацбанку з нормальним темпом інфляції, зростанням доходів на рівні 15% за рік, зростанням ВВП 3%, а також закладеними показниками бюджету-2019 в Україні буде реальним лише в тому разі, якщо не буде світової кризи. Навіть з урахуванням того, що ми багато платимо за кредитами, в нас є варіанти, як заплатити», – резюмував Олег Гавриш.

Відзначимо, в МВФ уже підрахували, що через торгові війни США та Китаю глобальна економіка втратить більше ніж 1,5 трильйона доларів. За найгіршого сценарію світовий ринок скоротиться на 17%, а глобальний ВВП втратить 1,9%.

Більше про те, кому й скільки заборгувала Україна, – на інфографіці.

Нагадаємо, 30 травня 2016 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв відродити національну економіку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: