Євросуд вимагає від Польщі припинити дію реформи суду

Читать на русском
Брюссель наполягає на скасуванні пункту про зниження пенсійного віку суддів Верховного суду Польщі.

Європейський суд у Люксембурзі в понеділок, 17 грудня, видав чергову постанову, яка вимагає від уряду Польщі призупинити положення судової реформи, що знижує пенсійний вік суддів Верховного суду.

Тим самим Євросуд підтвердив свій вердикт, винесений в середині жовтня, пише «Слово і Діло» з посиланням на DW.

Дуда всупереч ЄС призначив 27 нових членів Верховного судуПрезидент Польщі Анджей Дуда призначив 27 суддів Верховного суду в рамках проведеної реформи, проти якої виступив Євросоюз.
  21 листопада правляча польська націонал-консервативна партія Закон і справедливість (ЗіС) представила проект закону, що змінює деякі положення спірної судової реформи. Відповідно до нового проекту пункт, згідно з яким вік виходу членів Верховного суду на пенсію знижувався з 70 до 65 років, повинен бути скасований.

Уряд Польщі відповідно до вимоги Євросуду також скасував дію спірної статті судової реформи - всі судді Верховного суду, яких змусили достроково піти на пенсію, змогли повернутися до виконання своїх обов'язків.

У рішенні від 17 грудня Євросуд дійшов висновку про обгрунтованість вимог Єврокомісії призупинити дію спірного пункту судової реформи до того, як в неї будуть внесені офіційні зміни.

Раніше правляча партія Польщі Право і справедливість вирішила скасувати скандальну реформу Верховного суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: