Польща вирішила виконати вимоги ЄС щодо судової реформи

Читать на русском
Влада Польщі вирішила скасувати реформу Верховного суду, через яку ЄС подав на країну до суду.

Правляча партія Польщі «Право і справедливість» вирішила скасувати скандальну реформу Верховного суду.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Радіо Свобода» в середу, 21 листопада.

Суд ЄС зобов'язав Польщу зупинити судову реформуСуд Євросоюзу ухвалив постанову, згідно з якою зобов'язав Польщу негайно призупинити судову реформу в країні.

Таке рішення ухвалили в зв'язку з постановою суду Євросоюзу, який вимагає повернути вищому судовому органу Польщі колишній статус. У вересні Єврокомісія звернулася до суду ЄС зі скаргою на дії Польщі, звинувативши владу країни в замаху на незалежність правосуддя.

За правилами, які почали діяти з кінця 2017 року, польський Верховний суд був підпорядкований міністерству юстиції. А голова міністерства отримав право призначати голів апеляційних і окружних судів самостійно, не радячись із представниками правосуддя.

В Єврокомісії вважають, що такі дії порушують баланс повноважень і загрожують верховенству права. Польська влада стверджувала, що зміни необхідні для боротьби з корупцією та реформування суду, який, на думку уряду, все ще зберігає ознаки епохи правління комуністів.

Тепер правляча партія внесла нову законодавчу ініціативу, яка скасує зміни, запроваджені раніше щодо Верховного суду.

Відзначимо, раніше президент Європейської ради Дональд Туск заявив про ризик виходу Польщі з Євросоюзу через судову реформу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: