Єдину церкву очолить Митрополит Київський – ЗМІ

Читать на русском
На Софійській площі зібралося багато людей, розпочалася спільна молитва ієрархів за автокефалію Української церкви.

Об'єднану Українську православну церкву очолить предстоятель з титулом митрополит, а не патріарх.

Про це йдеться в проекті статуту Церкви, пише Слово і Діло, посилаючись на УП.

Зазначається, що документ є початковим варіантом статуту, затвердженого 29 листопада Синодом Вселенського патріархату. У ньому не враховані правки, які за останні дні були до нього внесені спільною робочою групою УПЦ КП, УАПЦ, представниками Московського патріархату і екзархами Константинопольського патріарха.

З цього проекту відомо, що на цьому етапі титул патріарха глава нової Української церкви не отримає, хоча сама церква стане автокефальною, тобто незалежною і рівноправною з іншими помісними церквами.

Нова українська церква: хто її очолить і якою вона буде15 грудня на Об'єднавчому соборі буде обраний голова нової української церкви, який поїде до Стамбула отримувати томос.

Синод нової Церкви, згідно з документом, має складатися з 12 архієреїв. Кожні півроку половина Синоду буде проходити ротацію, а термін повноважень члена Синоду становитиме один рік.

Предстоятеля автокефальної Церкви будуть постійно вибирати на помісному Соборі.

Миро для нової Церкви на цьому етапі буде варитися Константинопольською церквою, але всі інші атрибути церковної незалежності Українська церква отримує вже.

Вчора також повідомлялося, що УПЦ Московського патріархату, яка заборонила своїм ієрархам брати участь у Соборі, не буде влаштовувати провокацій.

Також відомо, що патріарх Російської православної церкви Кирило звернувся з посланням до Папи Римського Франциска про «втручання влади України у церковне життя країни».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: