Як облгази створюють штучні борги та як уникнути маніпуляцій?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

Дійсно, трапляється таке, що облгази просто малюють ці борги. Способи, як це зробити існують.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи заяву «Нафтогазу» про те, що облгази штучно створюють українцям віртуальні борги за газ.

«Звідки з’являються ці штучні борги – питання. Однак є способи намалювати їх. По-перше, якщо взагалі відсутній лічильник. Наприклад, якщо немає гарячої води й тепла, то нараховують за газ за нормативами, оскільки вважають, що якщо немає гарячої води й тепла, значить, воду підігрівають на плиті», – зазначив Дяченко.

Тому влітку споживачі отримували такі величезні суми в платіжках за газ, додав він.

«По-друге, якщо встановлений загальнобудинковий лічильник. Наприклад, хтось не сплачує, й тоді облгази намагаються розподілити ці борги на всіх мешканців, оскільки немає індивідуального обліку», – підкреслив експерт.

За його словами, якщо встановлення індивідуального лічильника тепла проблемне, то щодо обліку газу все просто.

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

«Встановлення індивідуального лічильника, коли буде видно індивідуальний облік, допоможе уникнути таких махінацій. Облгази просто не матимуть поля для маневру. Споживач платитиме виключно за обсягами спожитого газу. Жодних можливостей щось дораховувати вже не буде», – пояснив фахівець.

Найбільше страждають ті споживачі, в яких немає лічильника, уточнив він.

«Якщо немає лічильника, це рівнозначно тому, що ви вразливі для махінацій облгазів. На газі це зробити не дуже складно. При тому, що надалі ціни на газ зростатимуть. Якщо раніше це все було в копійках, люди не хотіли розбиратися й простіше було заплатити 10-15 гривень, то зараз суми чималі. Тому слід поставити лічильники й убезпечити себе від маніпуляцій недобросовісних постачальників», – резюмував Сергій Дяченко.

Додамо, також «Нафтогаз» заявив, що облгази вимагають надлишковий перелік документів від споживачів, які хочуть купувати газ у інших постачальників.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, як зростуть тарифи до 2021 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: