Обвал рубля і колапс: чим загрожує РФ відключення від SWIFT

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Відключення Росії від міжнародної банківської системи SWIFT призведе до фінансово-економічного колапсу в країні, але це лише передфінальний крок.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Відключення Росії від міжнародної банківської системи SWIFT буде дуже серйозним ударом по російській економіці, зокрема по її банківському сектору. Тому що всі головні операції в світі в банківській сфері проводяться саме через цю систему», – зазначив Новак.

І хоча в РФ є аналог цієї системи, він підходить лише для внутрішнього використання, зовнішньоекономічні операції стануть неможливими, уточнив він.

Європарламент закликав посилити санкції проти РФ – резолюціяЄвропейський парламент 12 грудня схвалив резолюцію, яка закликає до посилення санкцій ЄС проти Росії, якщо українські військовослужбовці, захоплені 25 листопада в Чорному морі, не будуть звільнені.

За його словами, з огляду на те, що майже половина російської економіки зав'язана на продажі газу та нафтопродуктів, після удару по банківському сектору це стане ударом і по енергетичному сектору.

«У сукупності це може привести до фінансово-економічного колапсу в Росії. Звичайно, це спричинить стрімку девальвацію російського рубля, а це означає практично фінансовий крах», – пояснив експерт.

На його думку, не можна погодитися із заявами про те, що «велика й потужна» економіка Росії зможе вистояти в умовах відключення від SWIFT, адже на її дестабілізацію вже досить давно впливають і інші санкції.

Ідеться не про один крок, не лише про відключення від SWIFT, додав економіст.

З огляду на те, що Росія вже зараз перебуває під дією цілого каскаду санкцій різного роду, й вони ще будуть нарощуватися, особливо після подій у Керченській протоці, то такий комплексний економічний тиск на РФ матиме якщо не фінальний, то дуже сильний вплив, підкреслив він.

«Фінальна точка – це ембарго на купівлю російських енергоносіїв. Це буде фінальний удар по економіці Росії, а SWIFT – передфінальний», – резюмував Андрій Новак.

Нагадаємо, Сейм Литви пропонує відключити РФ від системи SWIFT, якщо Росія не перейде до конкретних дій із зупинки своєї агресії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: