Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олександр Присяжнюк

Читать на русском
Народний депутат Олександра Присяжнюк виконав більш ніж 60 відсотків обіцянок із програми Народного фронту.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олександр Присяжнюк (фракція «Народного фронту»).

Присяжнюк був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 13 обіцянок, всі вони з передвиборчої програми «Народного фронту» й стосуються депутата, оскільки він пройшов до парламенту в списках цієї партії. З них Присяжнюк виконав 8 (61%), а одну – провалив.

Єдине, що не зміг виконав народний депутат, – обіцянку сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час антитерористичної операції на Донбасі. У Верховній Раді Присяжнюк голосував за державні бюджети на 2016-2017 роки, де були закладені субвенції для поліпшення житлових умов сім'ям загиблих військовослужбовців. Але він не підтримав законопроект «Про внесення змін до статті 4 закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм)», згідно з яким сім'ям загиблих під час проведення АТО надається державна підтримка в розмірі 50% вартості житла.

Виконав Присяжнюк програмні обіцянки оновити Стратегію національної безпеки України й розробити нову воєнну доктрину, в якій Росія буде визначена як держава-агресор. Обидва документи розроблялися під керівництвом представника «Народного фронту» Олександра Турчинова, тому всім депутатам від НФ обіцянки зараховані як виконані.

Крім того, нардеп впорався з обіцянкою посилювати соціальний захист тих, хто захищає Батьківщину. В парламенті Присяжнюк підтримав більшість законопроектів, які підвищують соціальний статус і захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також надають низку пільг і створюють систему адресного соціального забезпечення.

Також Присяжнюк виконав передвиборчу обіцянку «Народного фронту» запровадити обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. У березні 2016 року його проголосував за законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру в 2016 році». Відповідно до закону, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (депутати, чиновники, прокурори, судді) зобов'язані подавати електронні декларації.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще чотири запевнення. Зокрема, обіцянка не допустити скасування або скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг. У 2015 році Присяжнюк голосував за законопроект про справедливе призначення й надання субсидій, також він справно підтримує державні бюджети, де закладені кошти на забезпечення субсидій.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: