Адвокат голови ОАСК Вовка отримав доступ до рішень НАЗК щодо е-декларацій

Читать на русском
Захисник керівника Окружного адмінсуду столиці отримав доступ до деяких документів Нацагентства.
Павло Вовк

Адвокат голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка отримав доступ до рішень Національного агентства з питань запобігання корупції за результатами перевірки електронних декларацій його клієнта.

Таке рішення прийняв слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва за результатами розгляду відповідного клопотання, повідомляє «Слово і Дело».

Адвокат Вовка вказував, що детективи НАБУ проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні про можливе незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації голови ОАСК. Однак, на його думку, вказане провадження внесене до ЄРДР із порушенням закону та з метою втручання в діяльність ОАСК.

Також адвокат зазначив, що в результаті перевірок е-декларацій Вовка за 2015-2016 роки НАЗК не знайшло фактів брехні в декларації, а також незаконного збагачення. Захисник голови ОАСК попросив суд надати доступ до документів НАЗК, а саме до всіх документів щодо перевірок декларацій його клієнта. Доступ адвокат просив у рамках кримінального провадження Генеральної прокуратури, яка проводить досудове розслідування за фактом зловживання владою та перевищення посадових обов'язків детективами Бюро при порушенні справи щодо Вовка.

Слідчий суддя встановив, що НАЗК провело повні перевірки декларацій голови ОАСК, в результаті яких встановлена відсутність у діяннях Вовка будь-яких кримінальних злочинів, в тому числі передбачених ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) і 368-2 КК України (незаконне збагачення). З огляду на зазначене, на думку судді, розслідування кримінального провадження щодо Вовка здійснюється з порушенням вимог, зазначених у роз'ясненні щодо застосування окремих положень закону України «Про запобігання корупції», затвердженого рішенням НАЗК №1375 від 8 грудня 2017 року. Таким чином, суд задовольнив клопотання прокурора.

Додамо, що зазначеним роз'ясненням НАЗК встановило необхідне обов'язкове наявність декількох умов для внесення відомостей до ЄРДР за ознаками кримінальних правопорушень за ст. 366-1 і 368-2. На думку Нацагентства, правоохоронні органи не можуть вносити відомості до ЄРДР за вказаними статтями ККУ без повної перевірки НАЗК.

Водночас, згідно зі ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий, прокурор або детектив невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним із будь-якого джерела обставин, які можуть свідчити про скоєння кримінального злочину, зобов'язаний внести відповідні відомості до ЄРДР. До того ж НАЗК не є правоохоронним органом, що обмежує його можливості виявлення зазначених правопорушень.

Нагадаємо, НАБУ проводило обшук у туристичній фірмі в справі Вовка.

Раніше адвокат голови ОАСК спробував через суд отримати доступ до матеріалів справи НАБУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: