Навіщо США взялися створювати «арабське НАТО»?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

В Азії давно існує військовий блок на базі США та Саудівської Аравії, просто він не називався НАТО.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Руслан Бортник, оцінюючи заяву про намір США і близькосхідних країн створити аналог НАТО.

«Наразі зміцнення або якогось роду формалізація цього військового блоку в принципі можлива. Але сьогодні позиції США на Близькому Сході набагато гірші, ніж навіть десять років тому», – зазначив Бортник.

«Питання впливу Ірану, втручання РФ у сирійські справи, єменські, єгипетські, турецькі говорить про те, що момент для такого військового блоку упущений», – уточнив він.

Однак водночас країни, які перебувають під егідою США, можуть формалізувати своє давнє військово-політичне співробітництво, припустив експерт.

На його думку, для США заяви про створення такого роду військових блоків – це піар-кампанія.

Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з ПутінимДональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.

«США на сьогодні змушені хоч якось компенсувати ті військово-політичні втрати на Близькому Сході, яких вони зазнають. Особливо це важливо Трампу на тлі образу сильного лідера. Необхідно давати суспільству месиджі сили, контролю. Тому не виключено, що це буде піар-компанія й спроба змусити представників Сходу більше платити. Таку політику США проводять і в Європі – вимагають більшого фінансування оборони з боку європейських союзників», – резюмував Руслан Бортник.

Як відомо, в Держдепартаменті США також закликали країни Перської затоки зміцнювати дружні відносини, щоб протистояти Ірану, створивши альянс MESA. Передбачається, що новий альянс буде схожий на НАТО.

Більше про президентство Трампа – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: