США та близькосхідні країни можуть створити аналог НАТО

Читать на русском
Арабські країни і США обговорюють створення Близькосхідного стратегічного альянсу MESA, куди можуть увійти також Єгипет і Йорданія.

Назка арабських країн ведуть переговори з США про нову угоду щодо безпеки для захисту Близького Сходу від «зовнішньої агресії».

Як передає «Слово і Діло», про це заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр 9 грудня.

Саміт НАТО затвердив ініціативу «Чотири тридцятки»У середу, 11 липня, саміт НАТО в Брюсселі затвердив нову ініціативу «Чотири тридцятки», яка передбачає посилення спроможності військ Альянсу швидко реагувати на загрози.

«Робота триває, і обидві сторони хочуть, щоб це відбулося», - сказав аль-Джубейр.

За його словами, обговорюється створення Близькосхідного стратегічного альянсу (Middle East Strategic Alliance - MESA), куди можуть увійти також Єгипет і Йорданія.

«Мета - досягти домовленостей з безпеки на Близькому Сході, які можуть захистити регіон від зовнішньої агресії і зміцнити відносини між США і країнами регіону», - заявив аль-Джубейр.

У Держдепартаменті США також закликали країни Перської затоки зміцнювати дружні відносини, щоб протистояти Ірану, створивши альянс MESA. Передбачається, що новий альянс буде схожий на НАТО.

Раніше президент США знову заявив про недостатні військові витрати ФРН і підкреслив, що Вашингтон завжди підтримував Європу в питаннях оборони.

Також повідомлялося, що представники адміністрації США і Саудівська Аравія підписали лист-пропозицію про співпрацю в питанні закупівель Ер-Ріяда у американської військово-промислової корпорації Lockheed Martin Corporation озброєнь на суму в 15 млрд доларів (13 млрд євро).

Нагадаємо, в НАТО запропонували Україні п'ять напрямків реформ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: