Тарифи в 2019 році: чого чекати українцям

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Це наслідок підвищення тарифів на газ. В топові місяці під час морозів за однокімнатну квартиру розмір оплати сягав 1,5-2 тисячі гривень. Наразі підвищення становитиме 10-12%, близько 150-200 гривень. Частково це перекриють субсидії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи рішення НКРЕКП щодо підвищення тарифів на тепло з 1 січня 2019 року.

«Для працюючої людини це підвищення тарифів на тепло буде не дуже відчутним. Частково його перекриють субсидії. Однак річ у тім, що має бути імпортний паритет за цінами. Коли рахували, то ціни на світових ринках були захмарними. Зараз вони опустились, але РФ з ОПЕК знову вдаються до маніпуляцій, щоб їх підняти», – зазначив Дяченко.

Наразі світові ціни на газ та нафтопродукти мають знизитися приблизно на 25%. Відповідно, це позначиться на наших тарифах, уточнив він.

«Якщо загальна ціна знизиться, то в нас також не буде такого підвищення, як планувалося. Ми залежимо від світових цін», – підкреслив експерт.

На його думку, про підвищення тарифів на 70% говорити не варто.

«Це орієнтація на те, що ціни на нафту будуть по 100 долларів за барель, але такий сценарій малоймовірний. Підвищення цін наступного року буде, але на 25-30%», – додав він.

Свою чергою незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський зазначив, що підвищення цін на газ на 23,5% не останнє, навесні може бути ще одне – на 35%.

Ціна на газ для українців зросла: що раніше обіцяли політикиУкраїнці з 1 листопада платитимуть за газ на 23,5 відсотки більше. Що раніше з приводу вартості газу обіцяли політики, розбиралося Слово і Діло.

«Те, що спростовують подальші підвищення, є маніпуляцією. Ми маємо вийти на 14 тисяч, якщо вихідні дані не змінюються. Орієнтовно 11,5 навесні й 14 до початку наступного опалювального сезону. Якщо зміняться, то ціни можуть бути відкориговані», – пояснив енергетик.

За його словами, маяком у нас узяті ціни на біржі й просто за замовчуванням туди закладене зростання.

«Замість того, щоб сформувати ціну з огляду на контракт, за яким можна складати ціну, прогнозувати, в нас ось так. Чому ціна російського газу для європейських компаній умовно 230 доларів, а Україна його закуповує по 480 доларів? Причина в тому, що в такому разі ніхто не зароблятиме. А зараз можна крутити ситуацію з хабами, субсидіями. Все банально. Потрібно дивитися, кому це вигідно», – резюмував Валентин Землянський.

Огляд обіцянок політиків з приводу цін на газ – за посиланням.

Нагадаємо, 15 лютого 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: