Протести у Франції: чи загрожує Макрону відставка та чи потрібно шукати «руку Кремля»

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Відставка Макрона – вкрай малоймовірний сценарій. Однак певною мірою протести перекривають йому можливість походу на другий термін.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи протести «жовтих жилетів» у Парижі.

«Протести не призведуть до відставки, але ставлять, напевно, точку на можливості переобрання Макрона на другий термін президентства. Внаслідок протестів збільшилася токсичність самого Макрона як політика. Переобратися на другий термін йому буде вкрай складно», – зазначив Бортник.

За його словами, більш імовірний сценарій – відставка уряду.

Щодо втручання РФ, то ситуацією, яка склалася, зараз користуються всі противники Франції і на континенті, і за океаном, додав він.

«Але говорити про те, що є очевидні ознаки втручання РФ, досить складно. Це вигідно й Сирії, тому що Франція вчинила агресію щодо Сирії, бомбардувала Сирію, підтримувала джихадистів. Потрібно тверезо ставитися до ситуації», – уточнив експерт.

Так, РФ певною мірою вигідне ослаблення Франції, але це вигідно ще 50 країнам, включаючи США, підкреслив він.

«Проблеми в Макрона збіглися в часі з тим, що Франція почала боротися за розширення свого суверенітету. Наприклад, почала говорити про створення європейських сил замість НАТО, тому що НАТО фінансово дуже дорогий інструмент. При цьому у Франції почалися проблеми зі США. Американський фактор, напевно, навіть більш очевидний», – пояснив політолог.

Однак ані США, ані РФ не є організаторами цих подій, причини внутрішньофранцузькі. Ситуативно цим користуватимуться всі: хтось мовчки, а хтось, як Трамп, підігріваючи ситуацію в Twitter.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

«Фінансування РФ радикалів складно довести. Ле Пен та її сили не є серцем протестів. Ба більше, в цих протестів немає партійних прапорів. Не можна сказати, що французькі праві сьогодні організували цей протест. Російський слід – це спроба знайти зовнішні причини внутрішніх проблем», – наголосив він.

«Ба більше, ми бачимо класичний набір технологій, що характерні для кольорових революцій. Наявність якогось пронизливого символу на кшталт помаранчевої стрічки, як це було у нас, жилета, піаніно на вулицях», – акцентував експерт.

На його думку, у Франції сьогодні відбуваються події, схожі на події 2004 року в Україні.

«Свого роду політичний карнавал із серйозними політичними наслідками», – резюмував Руслан Бортник.

Як відомо, рейтинг Макрона впав до рекордно низьких показників. Більше про те, як змінювалися електоральні позиції світових лідерів, – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: