Воєнний стан і відродження колгоспів: піар-теми тижня кандидатів у президенти

Читать на русском
Кива заявив, що сам може виконувати смертні вироки для державних чиновників, а Вакарчук пояснив, чому Україна не може негайно закінчити війну.
Слово і Діло

До президентських виборів в Україні залишилося трохи менш ніж півроку. «Слово і Діло» поки нарахувало 27 потенційних кандидатів на головну посаду в країні. Цього тижня головними темами в Україні були конфлікт із Росією в Азовському морі та запровадження воєнного стану. Майбутні кандидати в президенти, звичайно ж, не втратили нагоди попіаритися на цих темах. Про що вони говорили ще – читайте в нашому матеріалі.

Нагороду за найоригінальніші заяви цього тижня цілком може отримати Ілля Кива. Нагадаємо, раніше він уже заявляв, що виступає за запровадження смертної кари для державних чиновників, а нещодавно сказав, що готовий сам виконувати вироки (і, до речі, не проти стратити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова): «Якщо мені потрібно буде покласти на плаху цих корупціонерів, то я готовий сам виконувати ці вироки. Це заради майбутнього наших із вами дітей. І повірте мені, я пройшов шлях очищення, і знаю, чого варте кожне моє слово».

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко запевнив, що поверне та перепоховає прах Олександра Довженка в УкраїніСказано 25 листопада 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Крім того, Кива вважає, що в Україні доведеться відроджувати колгоспи. За його словами, тоді в окремо взятій об'єднаній територіальній громаді перестануть віддавати агрохолдингам землі в оренду, а селяни зможуть самостійно організувати роботу, створять малі фермерські господарства й вирощуватимуть сільськогосподарські культури.

З огляду на те, які події відбувалися в країні цього тижня, багато говорив президент України Петро Порошенко (плюс дав інтерв'ю кільком телеканалам і закордонним виданням). Глава держави зазначив, що загроза повномасштабної військової операції Росії залишається й що країна-агресор наростила військову присутність біля кордону України. При цьому Порошенко пообіцяв, що обмеження конституційних прав і свобод українців буде застосоване лише в разі відкритого вторгнення Росії за межами операції Об'єднаних сил і Криму. «Все в нас буде добре. І валюта в нас буде стабільною. І економічне зростання в нас буде», – запевнив президент.

На тему військового конфлікту висловився й Арсеній Яценюк. Він заявив, що Україна має негайно денонсувати угоду про Азовське море 2003 року. А також закликав країни-члени НАТО запровадити нові санкції проти Росії.

24 листопада в Україні вшановували пам'ять жертв Голодомору. Екс-прем'єр-міністр заявив, що «історія ще не поставила крапку в цьому питанні», злочинці мають бути встановлені й засуджені як за злочини Голодомору, так і за злочини проти України сьогодні.

Ніяк не заспокоюється з обіцянками лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко. Щодо конфлікту в Азовському морі, то Наливайченко вважає, що Україні потрібно ініціювати спільне військово-морське патрулювання та супроводження торговельних суден разом з країнами-членами НАТО, а саме Туреччиною, Болгарією та Грецією. Крім цього, політик озвучив ключові позиції свого плану відновлення миру. Першочерговими є гуманітарні дії: повернення заручників, розшук зниклих безвісти (для цього потрібно створити відповідний національний центр). Особлива увага буде приділена адресній допомозі ветеранам. Ще один крок плану – нова міжнародна угода з деокупації та відновлення територіальної цілісності України, а також посилення обороноздатності країни.

Згадав Наливайченко й про підвищення тарифів. Серед його пропозицій зниження цін у платіжках за комуналку – українським споживачам газ за внутрішніми цінами, модернізація тепломереж, утеплення будинків.

Ситуацію в Керченській протоці й затримання українських моряків прокоментував навіть шоумен Володимир Зеленський: «Мені здається, ми всі не на тому зосереджені. Мені здається, всі зобов'язані зосередитися саме на поверненні хлопців додому. 23 особи, один хлопчик взагалі 1999 року народження. Спробуйте зробити все, щоб повернути пацанів додому. Ми тримаємо за вас кулаки, хлопці».

Інший кандидат від шоубізу – Святослав Вакарчук – знову говорив загальні фрази на кшталт «Ми разом змінимо цю країну» й «Ніхто, крім вас». Відзначив також низьку політичну культуру в Україні – культуру кулуарних домовленостей, невиконання обіцянок, хитрощів та обману, кругової поруки. Крім того, фронтмен «Океану Ельзи» пояснив, чому в Україні зараз неможливо зупинити війну: «Рішення про швидке припинення війни цілком і повністю залежить від тих, хто цю війну режисирує, – керівництва Російської Федерації. Єдиним способом зупинити війну сьогодні є визнання свого програшу, а, отже, втрата частини незалежності».

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви не лише вищезазначених потенційних кандидатів у президенти. Наша увага спрямована на 27 осіб, які претендують або можуть претендувати на роль глави держави. Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте в нашому матеріалі, на чому піарилися можливі кандидати в президенти минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: