Чи потрібно запроваджувати візовий режим із Росією?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Слід зрозуміти, що РФ впливає рівно настільки на будь-яку країну, наскільки їй дозволили бути там присутньою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи наміри запровадити візовий режим з РФ.

«Зараз дуже потрібно йти шляхом розірвання відносин із Росією. РФ має диктаторський режим, який використовує будь-які методи, щоб руйнувати всі непідконтрольні Росії держави. Там немає демократії, немає контролю над цими елітами, вони користуються фінансовими потоками, зброєю, наркотичним трафіком для того, щоб чинити тиск, забезпечити собі майбутнє та лояльність імперськоналаштованого населення РФ», – зазначив Краснопьоров.

Тому, на його думку, візовий режим – правильний крок після розірвання договору про дружбу.

Питання в тому, яким чином запроваджувати візовий режим. Це може бути просто біометричний паспорт, а далі безпосередньо візи, але слід зробити умови жорсткішими, додав він.

Експерт не виключив, що РФ може запровадити дзеркальні заходи, але при цьому Росія апелюватиме до того, щоб громадяни України відмовлялися від українського паспорта, натомість їм швидко видадуть російський.

За його словами, коли війна не може відбуватись у відкритій площині, то переходить у політичну, економічну, інформаційну, поки одна зі сторін не ослабне й не втратить можливість захищатися.

«Україна хоч і була слабкою в 2014 році, росіяни користувалися нашою залежністю – економічною, енергетичною, але що більше РФ проявляє агресію, а ми робимо таких кроків, як зараз, то швидше зменшується ця залежність, зменшується рівень торгових відносин, то менше ми купуємо ядерного палива. Цим самим ми можемо показувати, що війна проти України є війною. Можемо вже говорити про це в Європі, в світі. Для того, щоб це робити, Україна має зменшувати свою залежність від РФ», – пояснив він.

Аналітик нагадав, що останній інцидент в Азовському морі це яскраво продемонстрував, а Україна зробила своєчасні кроки.

Тому зараз ми вже маємо світову реакцію, в тому числі США, країн Балтії, а Європа також не витримає цього тиску. Не зможуть вони просто закликати до діалогу й вигороджувати РФ, підкреслив він.

«Візовий режим з РФ – правильна тактика, яка вкладається в стратегію відриву від Росії та інтеграцію із західним світом, яким би він не був. Так чи інакше, але країни ЄС співіснуватимуть одна з одною в різних форматах, нам потрібно йти цим шляхом», – переконаний Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, 6 грудня парламент проголосував за розірвання договору про дружбу з РФ. Більше про голосування – на інфографіці.

29 листопада 2018 року міністр закордонних справ Павло Клімкін пообіцяв, що близько 40 двосторонніх угод із Російською Федерацією будуть розірвані найближчим часом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: