Супутник «Либідь»: суд обрав запобіжний захід першому підозрюваному

Читать на русском
Столичний суд обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у справі супутника Либідь, екс-раднику керівника ДКАУ.

Суд відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього позаштатного радника Державного космічного агентства України Михайла Гріншпона, підозрюваного в нанесенні збитків державному підприємству «Укркосмос» в розмірі 8,24 мільйона доларів.

Про це в коментарі журналісту «Слова і Діла» розповіли прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Кравець.

За його словами, у клопотанні вони просили взяти екс-радника гендиректора ДКАУ під варту з альтернативою застави в 65 мільйонів гривень.

Як відомо, 4 грудня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили про підозру двом особам. Одна з них, колишній позаштатний радник генерального директора ДКАУ, а друга – довірена особа. За інформацією відомства, екс-радника підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Дії другого підозрюваного, довіреної особи, кваліфіковано за ч. 3 ст. 209 КК України.

Як встановило слідство, впродовж 2011-2017 років підозрювані організували схему, в результаті якої вивели за кордон та легалізували $8,24 млн, надані в межах кредиту Експортного агентства Канади та призначені для будівництва ракети-носія на потужностях Південмашу. В результаті таких дій зірвано запуск першого українського супутника «Либідь» як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв'язку України. Також детективи перевіряють причетність інших осіб до завдання збитків «Укркосмосу».

Нагадаємо, НАБУ затримало екс-радника гендиректора ДКАУ. Раніше детективи проводили обшук у колишнього керівника «Укркосмоса».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: