МЗС України висловило протест через арешт адвоката Курбедінова

Читать на русском
Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з арештом адвоката Еміля Курбедінова в Сімферополі.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з арештом адвоката Еміля Курбедінова в Сімферополі.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій прес-службою МЗС України в п'ятницю, 7 грудня, пише «Слово і Діло».

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з сьогоднішнім незаконним рішенням російського окупаційного «суду» в Сімферополі засудити кримськотатарського активіста і адвоката Еміля Курбедінова до 5 діб адміністративного арешту», - вказується в тексті заяви.

МЗС України вважає, що арешт Курбедінова пов'язаний з його участю в справі українських військовослужбовців, яких захопили в полон 25 листопада і звинувачують в незаконному перетині кордону РФ.

«Еміль Курбедінов є одним із ключових адвокатів у справах громадян України, незаконно утримуваних Росією за сфабрикованими і політично мотивованими звинуваченнями. З недавнього часу він також захищає одного з військовополонених українських моряків. Власне, саме останній факт міг привести до його затримання, проте це далеко не перший випадок переслідування російськими окупантами адвокатів і правозахисників. Тільки в листопаді Еміль і двоє його колег, Ліля Геменджі і Едем Семедляєв, отримали необгрунтоване «застереження» про «неприпустимість порушення законодавства про демонстрацію», - нагадали у відомстві.

Таким чином, впевнені в міністерстві, Росія намагається позбавити українських політв'язнів, яких утримують в Росії, права на захист.

«Ми засуджуємо цю негідну практику і закликаємо Росію негайно її припинити. Росія повинна повністю виконати відповідні резолюції ГА ООН, прийняті в 2014, 2016 2017 роках, а також рішення Міжнародного Суду щодо проміжних заходів у справі України проти РФ, прийняте в 2017 році. Ми закликаємо міжнародне співтовариство посилювати політико-дипломатичний і санкційний тиск на країну-агресора до моменту деокупації Криму і звільнення всіх незаконно утримуваних Росією українців», - підкреслюють в міністерстві.

Нагадуємо, адвокат Еміль Курбедінов, був затриманий в Криму та заарештований на п'ять діб за пост у Facebook від 2013 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: