Розірвання договору про дружбу: чи є ризик для українців, які проживають в РФ

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Навряд чи розрив договору якось вплине на українців, що перебувають на території РФ. РФ керується не законами та договором, а політичною доцільністю.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Саакян, оцінюючи наміри розірвати договір про дружбу з РФ.

«Конституція РФ передбачає права для іноземців, які перебувають на території РФ законно, як і для громадян, у разі захисту в судових інстанціях та порушення їхніх прав. Однак ми розуміємо, що ця Конституція як гарантує права, так само вони й не виконуються в разі політичної потреби. Тому всі українські громадяни, які перебувають на території РФ – чи то під час дії Договору про дружбу з РФ, чи після його припинення – все одно під загрозою того, що проти них можуть бути розпочаті репресії, їх можуть кинути за ґрати чи видворити з території РФ», – зазначив Саакян.

РФ щодо українських громадян на своїй території, щодо України загалом керується не законом і правом, а політичною доцільністю та стратегічними цілями, підкреслив він.

За його словами, призупинення договору особливо не позначиться на українських громадянах в РФ.

«Українці й так там перебувають на власний ризик», – додав політолог.

Наші відносини з РФ уже зведені нанівець і наявність цього договору не змінює цієї реальності, а лише вносить дисонанс, уточнив він.

Цей договір мав радше декларативний характер, у ньому конкретних домовленостей про щось немає, відповідно, й втрачати немає чого. Хоча, безумовно, в політичному контексті РФ використовуватиме це як аргумент про недоговороздатність України, саботаж з нашого боку двосторонніх відносин, пояснив експерт.

На його думку, ми маємо бути готовими до сплеску пропагандистської активності.

«З іншого боку, слід бути готовими до того, що РФ виправдовуватиме свої агресивні кроки непродовженням цього договору. Наприклад, провокації можуть бути в енергетичній галузі, з ядерним паливом та в інших критичних сферах, в яких ми ще залежимо від РФ. Україна має мінімізувати ці ризики, щоб вони не позначилися на громадянах», – резюмував Олег Саакян.

Раніше в РФ заявили, що розірвання договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією не матиме реальних наслідків для Москви.

Нагадаємо, 16 березня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв припинити дію програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки й дотримав слова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: