Гриневич провалила обіцянку про те, що підручники для десятикласників надійдуть до шкіл у листопаді

Читать на русском
Не всі підручники для 10-х класів надійшли до шкіл, хоча міністр освіти обіцяла влітку, що друкарні надрукують їх до листопада 2018 року.
Лілія ГриневичСлово і Діло

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич провалила обіцянку про те, що підручники для десятикласників надійдуть до шкіл у листопаді 2018 року.

Таку обіцянку вона дала 29 серпня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Зараз ми трансформуємо план доставки підручників, який був затверджений міністерством. 80% підручників для 5-х класів уже розвезені до областей, продовжується друк і розвезення підручників до базових центрів. А ось десятті класи тільки друкуються й будуть розвезені лише в листопаді. Але всі електронні версії вже доступні на сайті», – зазначила міністр.

Однак 3 грудня 2018 року в ефірі телеканалу «Перший Західний» Лілія Гриневич повідомила, що деякі підручники для 10-го класу та національних меншин ще друкуються.

«Цього року ми друкуємо в два з половиною рази більше підручників, ніж завжди щороку, в зв’язку з реформою, набуттям чинності новими стандартами. Це величезна кількість підручників. До речі, навіть наявна в Україні поліграфічна база не справляється з такою кількістю за короткий термін. Тому вони їх друкують. Десятий клас – до цього часу ще деякі підручники, а також підручники для національних меншин, тому що їх потрібно з української перекласти було мовою національних меншин. Завершується вже їх друк», – пояснила вона.

Раніше не вийшло вчасно надрукувати підручники для перших класів, хоча Гриневич обіцяла, що діти отримають книги через місяць після початку навчального року.

«Усі ці підручники будуть у школах. Держава вклала в це гроші. Закликаю батьків не купувати підручники за власний рахунок. У перших класах підручники з'являться в жовтні», – повідомила міністр 29 серпня, після того, як стало очевидно, що терміни друку підручників зриваються через занадто велику кількість.

Станом на 5 жовтня 2018 року до перших класів надійшло 50% підручників.

До середині жовтня 2018 року відразу два джерела в Дніпропетровській області – «11 канал» і «Дніпроград» – повідомляли про затримки надходжень нових підручників, зазначивши, що процес забезпечення книгами школярів завершиться не раніше ніж у листопаді.

Станом на 30 жовтня 2018 року «Новини Закарпаття» повідомляли, що ужгородські першокласники забезпечені підручниками на 81%.

Станом на 7 листопада 2018 року, за даними сайту відділу освіти Зміївської РДА, очікувалося ще 2 найменування підручників для першого класу.

Як бачимо, друкарні зірвали терміни видруку підручників, проте обіцянки Гриневич отримують статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Гриневич дала 75 обіцянок, з яких 42 виконала, а 12 – провалила.

Нагадаємо, в МОН роз'яснили, як воєнний стан вплине на роботу навчальних закладів.

Також Кабмін звільнив першого заступника міністра освіти і науки Ковтунця через витівки його сина.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: