Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Леонід Козаченко

Читать на русском
Леонід Козаченко обіцяє не так уже й багато і виконує свої запевнення не дуже успішно – з 13 обіцянок реалізовані лише чотири.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Леонід Козаченко (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Козаченко був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 13 обіцянок, 4 з яких виконав чотири (31%) і стільки ж – провалив.

У липні минулого року народний депутат обіцяв, що фракція «Блоку Петра Порошенко» не голосуватиме за підняття акцизів на алкоголь та тютюн. «Ми за підвищення акцизів, але в разі, якщо наводиться лад. Якщо ладу ніхто не хоче, ми не будемо голосувати. Тому, якщо у Верховній Раді буде поставлене на голосування питання підняття акцизів без одночасної боротьби з нелегалами, я думаю, що Верховна Рада за це не проголосує. Тому що на всіх комітетах буде порушене питання перед МВС, СБУ: ви отримали списки порушників? Ви порушили справу хоч проти одного порушника? Ви ведете боротьбу?», – розповів про позицію фракції Козаченко.

Але обидві обіцянки парламентар провалив. Уже в листопаді минулого року Верховна Рада ухвалила законопроект, згідно з яким акцизи на сигарети будуть підвищені. БПП дав 102 голоси на підтримку цього рішення, сам Козаченко також голосував «за». А в жовтні 2018-го парламент намагався ухвалити законопроект про зміни до Податкового кодексу, які пропонували підвищити ставки акцизного податку, в тому числі й на алкоголь. Хоча голосів у залі не вистачило, з БПП законопроект підтримали 84 депутати (Козаченко не голосував).

Впорався нардеп з обіцянкою домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді минулого року він голосував за проект нового Виборчого кодексу, яким, зокрема, запроваджується механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Також Козаченко виконав передвиборчу обіцянку домогтись істотного збільшення витрат на модернізацію та посилення Збройних сил та інших структур. Він не голосував за державний бюджет на 2016 рік, в якому до 113 мільярдів гривень були збільшені видатки на національну безпеку і оборону, але надалі підтримував ухвалення бюджетів.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще п'ять обіцянок. Як і його колеги з фракції, Козаченко не поспішає виконувати програмну обіцянку домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори.

Крім того, згідно з програмою, він має домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Із трьох законопроектів, ухвалених Радою, які стосуються діяльності АМКУ, Козаченко підтримав лише один – щодо прозорості рішень відомства. Ще низка законодавчих ініціатив щодо АМКУ зараз чекає на розгляд у парламенті. Тож нардеп ще має шанс виконати обіцянку.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: