Якими будуть наслідки розірвання договору про дружбу з РФ?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Фактично, договір був розірваний тоді, коли Україна повідомила про намір не продовжувати його дію. Зараз це іміджевий крок для влади й можливість вкотре сказати, що ми не просто не продовжуємо дію, а розриваємо договір. Жодного ефекту це не дасть, це просто піар.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи ініціативу щодо розірвання договору про дружбу з РФ.

«Цей договір уже денонсували восени, коли дали згоду на те, щоб Україна відмовилася від подальшої дії договору з 1 квітня. Влада намагається зараз використати одну карту двічі. У грі це неможливо, а в політиці – так. Договір і так не діє, Україна вже повідомила, що його не пролонгує. Цей договір у багатьох частинах узагалі досить рамковий. Насправді, це радше політична декларація, ніж норми, які щось регулюють», – зазначив Воля.

Тому з 2013 року, коли почався конфлікт між двома державами, постала проблема, а вже в 2014 році цей договір втратив відповідність реаліям, підкреслив він.

«Росія навряд чи піде на якісь дії. Жодних підстав у РФ говорити про те, що Україна таким кроком оголосила війну, немає. Договір як політичний документ втратив силу вже давно. В РФ також це давно визнали», – додав політолог.

Економічні зв’язки, тарифну політику регулюють окремі документи, тому наразі якихось економічних наслідків не буде, уточнив він.

«Процедура денонсації договору була запущена ще восени. Просто цього разу влада вирішила нібито зробити ще жорсткіший крок – розрив. Тому для голосування, мабуть, голосів вистачить. Це черговий піар, але трішки з іншим смисловим наповненням», – пояснив Воля.

Екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко наголосив, що практичних наслідків від розірвання для України не буде, тому що Росія сама його неодноразово порушувала не лише в контексті територіальної цілісності.

«Був і економічний шантаж, і різноманітний тиск, і заборона на провезення вантажів через свою територію, і заборона на абсолютно вигаданих підставах отримання імпорту української продукції. Звідси всі молочні й сирні війни, наприклад», – нагадав він.

Тому, коли в нас кричать про вкрай негативні наслідки й посипають попелом голову, бо щось станеться, це недоречно. Вже давно все сталося, додав дипломат.

«У нас є угода з ЄС про співпрацю, торгові відносини. Щодо РФ, то ніхто не скасовував тристоронніх форматів, і можна спокійно знайти порозуміння з приводу експорту європейських товарів через Україну до РФ, як і з приводу експорту російських товарів через Україну до Євросоюзу. Це якраз, навпаки, відкриває додаткові можливості для переговорів та взаємних урегулювань», – резюмував Володимир Огризко.

Раніше в РФ заявили, що розірвання договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією не матиме реальних наслідків для Москви.

Нагадаємо, 16 березня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв припинити дію програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки й дотримав слова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: