Договір із Росією щодо Азова потрібно розірвати – Марчук

Читать на русском
На думку Марчука, обговорювати загострення ситуації в Чорноморсько-Азовському басейні між Україною і РФ наразі можливо лише в Нормандському форматі.

Інцидент із захопленням українських кораблів у Керченській протоці закриває всі дискусії про доцільність денонсації Києвом договору з Росією від 2003 року про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

Про це в четвер, 29 листопада, заявив представник України в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації в Донбасі Євген Марчук, повідомляє «Слово і Діло».

НАТО закликали розмістити кораблі на Азові. На кого розраховувати Україні?Президент України закликав країни НАТО відправити військові кораблі до Азовського моря для безпеки регіону. Чи може Україна розраховувати на допомогу Альянсу, знають експерти.

«Сьогодні я навіть не бачу предмету для дискусії: денонсувати, або не денонсувала угоду з РФ про спільне використання Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року... РФ перекреслила цю угоду, і угоду про держкордон», - сказав він під час панельної дискусії в рамках 2-й міжнародній конференції з морської безпеки в Києві.

На думку Марчука, обговорювати загострення ситуації в Чорноморсько-Азовському басейні між Україною і РФ на даний час можливо тільки в нормандському форматі.

«Єдиний майданчик, де Україна і РФ могли б обговорити поточну ситуацію, це нормандська четвірка, яка збиралася понад півтора роки тому», - зазначив представник України в ТКГ.

За його словами, українська сторона наполягала і наполягатиме на створенні в рамках ТКГ окремої робочої групи з питань кордону для обговорення ситуації в акваторії Чорного і Азовського морів. Однак, підкреслив Марчук, російська сторона виступає категорично проти створення цієї робочої групи.

«Росія категорично проти створення окремої робочої групи з питань кордону. І тепер зрозуміло (чому): тому що Азовське море - це теж кордон», - сказав він.

Раніше президент Петро Порошенко закликав НАТО направити кораблі в Азовське море.

Також нагадаємо, Україна звернулася до ЄСПЛ через захоплення моряків в Азові.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: