У НБУ розповіли про стан банківської системи після запровадження воєнного стану

Читать на русском
Запровадження воєнного стану в країні не вплинуло на роботу банківської системи, її стан наразі стабільний.

Запровадження воєнного стану в країні не вплинуло на роботу банківської системи, її стан наразі стабільний.

Про це сказала перша заступниця голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова, передає «Слово і Діло».

Чи є загроза вторгнення РФ та як вплине воєнний стан?Президент України Петро Порошенко заявив про те, що отримав розвідувальні дані щодо серйозної загрози атаки РФ на Україну на суходолі.

«Відтоки в банківській системі відсутні. У мене поки відсутні дані за п'ятницю (30 листопада – ред.), але обсяг строкових депозитів не змінився загалом у банківській системі, якщо порівнювати стан за тиждень до запровадження воєнного стану та останні дані, які ми бачили на ранок п'ятниці, 30 листопада», – сказала вона.

Рожкова уточнила, що ліквідність банківської системи наразі коливається між 72-75 млрд грн. Звернення банків за підтримкою ліквідності відсутні.

«Коливання, які ми бачили, це були коливання поточних залишків. Але для них характерні коливання, які абсолютно не пов'язані з панічними настроями», – підкреслила вона.

Також Рожкова зазначила, що в перші два дні після запровадження воєнного стану дійсно кол-центри банків працювали більш інтенсивно, оскільки надходило дуже багато запитань від населення. Разом із тим на сьогодні ситуація стабілізувалася, додала вона.

«У перші дні після запровадження воєнного стану також спостерігалася підвищена чутливість населення до ситуації на валютному ринку, особливо в тих областях, які вказані в законі Верховної Ради. Проте на сьогодні ситуація стабілізувалася», – сказала Рожкова.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко 26 листопада підписав указ «Про запровадження воєнного стану в Україні», яким запроваджується воєнний стан на 30 діб – з 14:00 26 листопада до 14:00 26 грудня 2018 року. Цього ж дня Верховна Рада затвердила закон, що вводить у дію указ президента.

Раніше Порошенко вимагав наростити військову присутність союзників у Чорному морі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: