Які політсили представляють владу в районах нелегального видобутку граніту в Україні

Читать на русском

Нелегальний видобуток граніту в Україні не має таких масштабів, як, скажімо, бурштину, однак у деяких областях країни є досить зухвалі випадки підробки дозвільних документів чорними старателями. Боротися з нелегальним видобутком граніту мають і на місцевому рівні. «Слово і Діло» вирішило розібратись, які політичні сили представляють владу в «гранітних республіках».

В Україні можна вільно купити гранітний кар’єр. Один із найкращих ліцензійних кар’єрів у Житомирській області в інтернеті пропонують придбати за 3,5 мільйони гривень. Обіцяють окупність за 4 роки. Є можливість придбати й родовище, яке перебуває у приватній власності. В об’яві так і пишуть «продається гранітне родовище від власника «за дещицю».

Середня ринкова вартість гранітного кар’єру становить близько 1 мільйона доларів. Блок необробленого граніту в Україні коштує 2-5 тисяч гривень за 1 кубічний метр (залежно від виду та якості граніту).

Правоохоронці фіксують випадки, коли підприємства, які проводять видобуток граніту в кар’єрах, нехтують правилами та дозвільними документами щодо видобутку. Найчастіше «нелегали» підробляють державний акт, на підставі якого беруть в оренду ділянку землі, де відбувається видобуток.

Найбільше порушень фіксують у Житомирській, Хмельницькій, Рівненській областях.

Політичні сили в областях та районах, де найбільше зловживають незаконним видобутком граніту розподілилися таким чином. Житомирську область очолює Гундич (нагадаємо, що голів ОДА призначає президент України), головою облради є Ширма від БПП, як зрештою й найбільше депутатів облради (17 депутатів), ще 13 представників «Батьківщини», 7 депутатів від «Опоблоку», 6 – «Самопомочі», 6 – від РПЛ, по 5 депутатів – від ВО «Свобода», УКРОПу та Народної партії. Обласну поліцію очолює Печененко.

Незаконний видобуток граніту найбільше ведеться в Бердичівському, Коростишівському, Коростенському та Хорошівському районах.

Голова Коростишівської райради Бондарчук представляє ВО «Свобода». Депутати райради: від ВО «Батьківщина» – 9 представників, БПП – 8, ВО «Свобода» – 6, Громадський рух «Народний контроль» – 4, РПЛ – 4, «Опозиційний блок» – 3.

У Коростенській райраді головує Клименко (безпартійний, обраний від БПП), а переважну більшість становлять депутати БПП (12 представників), далі йдуть члени ВО «Батьківщина» (6), по 5 депутатів від «Опозиційного блоку» та Народної партії, чотири представника «Справедливості», 3 – від РПЛ та 2 – від ВО «Свобода».

Хорошівську райраду також очолює обраний від БПП безпартійний Ющенко. Депутати райради здебільшого представники БПП – 10 осіб, РПЛ – 6, ВО «Батьківщина» – 5, Народної партії – 4, по троє представників «Опоблоку», «Справедливості» та УКРОПу.

Голова Бердичівської райради Томашевська представляє БПП. Більшість депутатів райради також від БПП – 11 осіб, від Аграрної партії України – 9, ВО «Батьківщина» – 6, РПЛ – 4, «Опозиційний блок» – 4.

У Вінницькій області головою ОДА є Коровій, а облраду очолює Олійник (БПП). Абсолютну більшість облради складають представники БПП (27), далі йдуть депутати від «Батьківщини» (17), РПЛ – 9, «Самопомочі» – 7, по 6 представників від УКРОПу, ВО «Свобода», Аграрної партії України та «Опоблоку». Начальник Головного управління Нацполіції у Вінницькій області – Педос.

Незаконний видобуток граніту зафіксований у Тиврівському районі, який очолює Красовський (безпартійний, обраний від БПП «Солідарність»). Депутати райради представляють такі політичні сили: ВО «Батьківщина» – 8, БПП – 6, Аграрна партія України – 5, «Громадянська позиція» – 4, «Наш край» – 3, по два представники від РПЛ, «Опоблоку», «Самопомочі», УКРОПу.

Детальніше – на інфографіках.

Нагадаємо, ми писали, які політсили представляють владу в районах незаконної вирубки лісу в Україні.

Також ми подивились, які політсили представляють владу в районах нелегального видобутку бурштину в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: