Нафтові та газові санкції проти РФ: чого чекати та що може зробити Україна

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Заяви з боку МЗС виглядають як заклинання. Не потрібно радити Європі та США, що робити з РФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи заяву Павла Клімкіна про можливість запровадження енергетичних санкцій проти РФ.

«Захід, США знають краще і політичну, і економічну ситуацію. Вони мають достатньо своїх інститутів, щоб знати, як реагувати на такі речі з боку РФ. Своїми діями за останні роки США повільно, але вже діють навіть без санкцій. Вони будують термінали на узбережжі Європи, мають контракти на постачання газу з Польщею, наприклад», – зазначив Гудима.

Він підкреслив, що в разі, якщо станеться щось гірше, то щодо нафти дійсно є колосальні можливості зробити серйозні кроки, але не так у Європи, як у США.

Просто річ у тім, що в них політична система інерційна. З моменту нападу РФ в Азовському морі в Україні всі заяви зробили того ж дня й наступного, а в США лише зараз почали з’являтися серйозні заяви від офіційних осіб, уточнив експерт.

«Тобто так само буде щодо економічних санкцій, нафтових, газових. Вони дещо інерційні», – констатував він.

На його думку, Захід робитиме заяви, робитиме кроки, але поволі, й дивитиметься, як реагує Росія.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

«Поволі закручуватимуть гайки в усіх напрямках. Однак раптово вони не діятимуть. Раптово могли б діяти, якби була офіційно оголошена війна», – пояснив фахівець.

При цьом Україна також має робити певні кроки. Зокрема, незважаючи на п'ятирічну війну, Україна не рухається серйозними темпами в напрямку переведення нашої електроенергетики на паралельну роботу з ЄС, додав він.

За його словами, Україна досі працює паралельно з енергосистемою РФ.

«У жодному бюджеті за останні 5 років ми не виділили значних сум на це. Президент видав гасло «Геть від Москви». Однак питання в тому, що зроблено за 5 років, щоб розірвати ті ганебні пута, які нас зв’язують», – підкреслив експерт.

РФ через те, що її потужність в енергосистемі набагато більша, ніж в України, є потенційним ворогом для нас, а тому може дуже зашкодити, акцентував він.

«Тому завданням влади мало би бути ухвалення трирічного плану, за яким, наприклад, зробити Бурштинський енергетичний острів, невелику територію з кількома блоками Бурштинської електростанції, що працювали б паралельно з енергосистемами ЄС. Це був би вагомий крок з боку України. Ми б вийшли з-під впливу російської енергетики, їхніх стандартів і перейшли б на паралельну роботу з енергосистемою ЄС. Однак цього немає. Хоча є багато речей, які можуть нас відірвати від впливу РФ і наблизити до Європи», – резюмував Олександр Гудима.

Нагадаємо, раніше в США заявили що мають намір обговорити «Північний потік-2» з ЄС і зупинити проект.

Докладніше про проект «Північний потік-2» та його прихильників – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: