Азовська криза: чи зможе Туреччина бути посередником

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки
Ігор Лосєввійськовий експерт

Значною мірою, Путін на сьогодні господар якщо не в усьому Азовському морі, то в Керченській протоці точно. Тут допомога Туреччини була б доречною.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи заяву президента Туреччини Реджепа Ердогана про те, що Анкара готова взяти на себе роль посередника для врегулювання інциденту в Керченській протоці.

«В принципі, певна результативність можлива. Ердоган та Путін мають спільні точки дотику в переговорах. Слід розуміти, що Туреччина тут працює не лише на допомогу Україні, але й для світового співтовариства. Анкарі це також частково потрібно, враховуючи не дуже гарну ситуацію з правами людини після невдалого «путчу» в країні», – зазначив Вовк.

З іншого боку, конфлікт уже відбувся, й РФ зафіксувала його як незаконне перетинання кордону, додав він.

«Тому ніхто жодних домовленостей із Путіним не досягне. Ані Ердоган, ані Меркель, ані Макрон, ані Трамп», – уточнив експерт.

«Так, Путін робить вигляд, що він усе розуміє, а потім говорить, що в Україні неадекватне керівництво, Україна йде невдалим шляхом і взагалі такої держави, яка б мала ознаки державності, на сьогодні не бачить», – підкреслив він.

Про це свідчить навіть остання його заява про те, що якби українське керівництво на сніданок хотіло немовлят, то отримало б їх, акцентував фахівець.

«Ми маємо зважати, що він не просто так це говорить, і трактувати це не просто як його нездорові фантазії, а бачити в них якусь оперативну ситуацію, напрямки її розвитку», – пояснив Василь Вовк.

З'ясувалося, хто стане посередником між Україною та РФ щодо Керченської протокиТуреччина може стати посередником між Україною і РФ щодо агресії в Керченській протоці. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Військовий експерт, історик Ігор Лосєв зазначив, що це досить сумнівне посередництво, оскільки Туреччина залежить від РФ.

«Так, Ердоган зацікавлений у «Турецькому потоці», РФ – також. Це двосторонні відносини. До чого тут Україна? По-друге, про яке посередництво можна говорити, якщо Путін розуміє будь-які переговори як капітуляцію перед ним? Якщо капітуляції не буде, то на переговори він не піде. Путін готовий говорити, але про капітуляцію України, а все інше його не цікавить», – констатував експерт.

Як відомо, Ердоган зазначив, що обговорення проблеми планується продовжити на зустрічі на полях саміту G20.

Нагадаємо, Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: