Частину українських полонених моряків мають намір перевести до «Лефортово» – Клімкін

Читать на русском
Голова МЗС України додав, що всі полонені моряки, відповідно до міжнародного гуманітарного права, а, за його словами, тут має застосовуватися саме Женевська конвенція, є військовополоненими.

Росія наразі робить спроби переведення деяких захоплених ФСБ РФ українських моряків до СІЗО «Лефортово».

Про це заявив голова Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін на нараді щодо посилення обороноздатності в п'ятницю, 30 листопада, передає «Слово і Діло».

Захоплення РФ моряків у військовий полон: як діяти Україні?МЗС України направило ноту протесту РФ у зв'язку з арештом полонених українських моряків у окупованому Криму.

«Ми отримали підтримку з боку наших міжнародних партнерів цієї позиції. Ми перебуваємо в постійному зв'язку з Червоним Хрестом. Він уже надіслав до Москви вимогу про допуск до наших моряків, причому як фізичний, так і медичний, оскільки ми не знаємо, який фізичний та психологічний тиск на них сьогодні здійснюється. Ми маємо отримати незалежну інформацію, не довіряючи Росії. Крім того, ми знаємо, що Росія зараз робить спроби переведення деяких із них до Лефортово. Наші консули готові до цього, оскільки в нас там є доступ, і ми активізували наших міжнародних партнерів, щоб вони разом із нами працювали з метою отримання швидкого доступу до них», – повідомив Клімкін.

Голова МЗС України додав, що всі полонені моряки, відповідно до міжнародного гуманітарного права, а, за його словами, тут має застосовуватися саме Женевська конвенція, є військовополоненими.

«Росія здійснила декілька фундаментальних порушень міжнародного права. Перше – це акти агресії. Я підкреслюю, актами агресії є не лише обстріл, захоплення наших суден і поранення наших моряків, але також і таран. Це чітко в контексті логіки відповідних резолюцій Генасамблеї», – заявив Клімкін.

Він зазначив, що Україна сформулювала свою міжнародну правову позицію й станом на сьогодні отримала підтримку цієї позиції з боку міжнародних партнерів. Про що й свідчать їхні заяви.

«По-друге, Росія здійснила узурпації наших суверенних прав щодо свободи навігації відповідно до Конвенції з морського права. Причому йдеться саме про свободу навігації, оскільки щойно начальник Генштабу поінформував нас, що наші моряки суворо дотримувалися правил безпеки навігації. Дуже важливо, що ми працюємо в контексті наших судових позовів. Вчора ми надіслали дуже детальний документ до Міжнародного арбітражу в Гаазі, де аргументували про погіршення нашого спору, враховуючи всі останні події та здійснивши їх міжнародно-правову кваліфікацію», – констатував голова МЗС.

Раніше ЄСПЛ зобов'язав Росію надати інформацію про полонених українських моряків.

Також нагадаємо, захоплених українських моряків вивозять з окупованого Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: