Захоплення РФ моряків у військовий полон: як діяти Україні?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Росія уже подалася в площину кримінальної юстиції, порушила кримінальну справу, висунула обвинувачення українським морякам у незаконному перетину кордону, проводитиме розслідування, при цьому ув'язнивши в СІЗО всіх обвинувачених. Влада не має права піаритися й затягувати процес

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи арешт РФ українських моряків.

«По-перше, потрібно якнайшвидше завершити досудове розслідування. Не затягувати його й швидше передати справи до суду, спробувати отримати умовні терміни покарання, а повернувшись додому, боротися проти того фейкового правосуддя через ЄСПЛ», – зазначив Вовк.

Він підкреслив, що російські адвокати постійно затягують процес для піару, просування своїх амбіцій шляхом присутності в ЗМІ, однак українська влада також піариться на цьому.

«Потрібен не піар. Україна має створити спільну робочу групу, включно, наприклад, із двома працівниками СБУ, представниками МЗС, Мін'юсту, МВС, прикордонної служби та кількома нардепами. Ця робоча група мала б працювати тихо та без піару й медійної присутності. Це можливо зробити, швидко завершити справу й домогтись умовного терміну з огляду на міжнародну реакцію щодо агресії РФ та тиск на неї», – уточнив експерт.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

При цьому, на його думку, провина нашої влади є в тому, що наші моряки були захоплені РФ.

«Ніхто ж не давав гарантій, що вони не будуть затримані. Їх туди відправила влада, без вивчення та аналізу попереднього, врахування ризиків», – додав він.

«Має бути розслідування щодо тих, хто організовував цю операцію з переплавлення катерів через Керченську протоку. Якщо бачили ознаки небезпеки, то для чого було випробовувати долю?», – резюмував Василь Вовк.

Тим часом МЗС України направило ноту протесту РФ у зв'язку з арештом полонених українських моряків у окупованому Криму.

Як відомо, Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: