Антикорупційний суд не розпочне роботу в 2018 році, як обіцяв Порошенко

Читать на русском
Антикорупційний суд зможе розпочати повноцінну роботу не раніше ніж у травні 2019 року, хоча раніше Порошенко запевняв, що судовий орган стартує ще в 2018 році.
Петро ПорошенкоСлово і Діло

Президент України Петро Порошенко не виконав обіцянку про те, що Антикорупційний суд запрацює в 2018 році.

Таку обіцянку він дав 16 липня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Ми завершимо перезавантаження судової системи цього року. Ми створимо антикорупційний суд цьогоріч», – заявив Порошенко під час ток-шоу на одному з телеканалів.

Нагадаємо, 26 червня 2018 року президент України підписав закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду». 12 липня Верховна Рада ухвалила необхідні правки до законодавства про Вищий антикорупційний суд, зокрема поправку про передачу до Вищого антикорупційного суду всіх підслідних йому справ із дня початку його роботи.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Однак уже в середині жовтня стало зрозуміло, що до кінця року не встигнуть завершитися конкурси на відбір суддів. Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков повідомив, що всі конкурсні процедури планується закінчити до лютого 2019 року.

Потім рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів розгляне Вища рада правосуддя, після чого президент має підписати відповідний указ. За словами Козьякова, Вищий антикорупційний суд має розпочати роботу орієнтовно в травні 2019 року.

Іспит для здобувачів, які подали документи на участь у конкурсах до Верховного суду та Вищого антикорупційного суду, розпочався 12 листопада. На участь у конкурсі подали заявки 525 осіб, до Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Антикорупційного суду – 240.

У листопаді розпочався другий етап конкурсу, який проводився спільно з громадською радою міжнародних експертів.

Лише наприкінці листопада Кабмін передав дві будівлі, в яких має розміститися Антикорупційний суд, хоча Гройсман обіцяв знайти приміщення ще в серпні. Він сказав, що переконаний, що Антикорупційний суд буде створений у 2019 році.

Сам Порошенко 17 жовтня заявив, що Антикорупційний суд має бути створений не пізніше ніж на початку наступного року.

«Я твердо переконаний, що наприкінці поточного або на початку наступного року процес формування Антикорупційного суду буде завершений ... далі не може бути жодних виправдань», – сказав він.

Таким чином, новий антикорупційний орган ніяк не зможе стартувати до кінця 2018 року, тому обіцянка президента отримує статус «не виконано».

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Порошенко дав 358 обіцянок, з яких 140 виконав, а 84 – провалив.

Нагадаємо, необхідний для запуску Антикорупційного суду закон Порошенко підписав ще 2 серпня 2018 року.

Також ми писали, скільки в жовтні заробили очільники антикорупційних відомств.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: