Загроза вторгнення РФ до Бердянська та Маріуполя: чи є ризик захоплення міст

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Складно поки сказати, що чекає на Бердянськ і Маріуполь. За п'ять років ми зрозуміли, що РФ може поводитись як завгодно. Вони не керуються логікою.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко, оцінюючи загрозу захоплення Маріуполя та Бердянська.

«У Кремлі спочатку роблять, а потім намагаються з того, що зроблено, отримати якйсь зиск. ВС дозволяє дуже швидко мобілізувати ресурси, адекватно реагувати на акт агресії. Ми вже чули про те, які переговори вели російські військові. Є розуміння, що вся операція була ескалована з Москви. Звісно, якийсь план є», – зазначив Горбенко.

За його словами, реакція України в цьому сенсі правильна. Оголошувати війну нам немає сенсу, інакше з РФ знімуть санкції.

«Але ось воєнний стан, якщо Росія далі нічого не робитиме, для всієї країни нічим не відрізнятиметься від невоєнного стану. Але якщо буде ескалація, то це юридична можливість дуже швидко відреагувати, а не так, як у 2014 році», – пояснив він.

РФ зараз, скоріш за все, не піде на ескалацію. Можливо, хтось зайде до Чорного моря, а до Азовського – навряд чи, додав політолог.

У Путіна такий психологічний портрет, що чим більше його заганяти в кут, то більш божевільно він поводиться.

Він не виключив, що зараз будуть подані якісь сигнали, а питання оборони міст, скоріш за все, вирішуватиметься за рахунок сил України.

«Якщо проводити аналогії з Гітлером, то він зробив крок, озирнувся, зробив ще крок, теж ніхто нічого не зробив у відповідь, і так маленькими кроками пів-Європи струсонуло. Путін зробив крок, зараз намагаються придумати відмазки, але сигнали подані чіткі. Те, що запровадили ВС, є адекватною реакцією. Ми показали, що чекати не будемо. Ми показали, що ми готові до ситуації. Захід також зреагував адекватно й швидко», – уточнив експерт.

На його думку, поки що питання поставлять на паузу. Сказати, що вони просто візьмуть і вдарять по Бердянську та Маріуполю, не можна.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

«Ну, захоплять припустимо, а далі що? Є Кримський міст. Стратегічні завдання з перекидання озброєння вирішуються там. Якось економіку цей сухопутний коридор не покращить, а проблем створить багато. Це величезні території з населенням, яке потрібно контролювати, а ефективно його контролювати у РФ немає ресурсів. Вони і «ДНР» так собі контролюють. А «ДНР» – це навіть не вся область», – підкреслив він.

За його словами, ресурсів, грошей у РФ на це немає, а якщо завод зупиниться, то це буде кінець для міста.

«Який сенс тоді від міста, якщо головне підприємство зупиниться? З Бердянськом та ж ситуація, є порт, місто туристичне. Якщо будуть санкції, туризм накриється, а місту прийде кінець. Це вимагатиме ресурсів від РФ. Економічного, соціального сенсу захоплювати міста просто немає. Але не слід забувати, що РФ далеко не завжди діє логічно», – резюмував Андрій Горбенко.

Як відомо, постпред України в Радбезі ООН Володимир Єльченко заявляє, що з боку Росії надходить загроза вторгнення в Україну й захоплення Бердянська та Маріуполя.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: