НАТО закликали розмістити кораблі на Азові. На кого розраховувати Україні?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Україні потрібно зрозуміти одну річ: поки ми не будемо сильними, ніхто з нами рахуватися не буде. А ми сильними ще не є. У нас слабка держава, влада, не настільки сильна армія, як потрібно, а флоту практично немає.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи звернення президента України до країн НАТО з проханням відправити військові кораблі до Азовського моря для безпеки регіону.

«Якби українська влада в 2014 році почала будувати флот, то сьогодні ми хоч щось, але вже мали б. Однак ніхто не діяв. Це при тому, що багато разів попереджали ще в 2014 році, що атака Росії буде з моря, потрібно до цього готуватися. Але ніхто не зважав», – зазначив Лосєв.

Натомість МЗС України досі безглуздо тримається обома руками за договір про співпрацю України та Росії в Азовському морі й Керченській протоці, підписаний у грудні 2003 року, додав він.

«Саме згідно з цією угодою, визначений статус Азовського моря, яке є внутрішнім морем обох держав – РФ та України. Ця угода абсолютно жодним чином не обмежує Росію, але дуже обтяжує Україну та наших партнерів. Зокрема, зараз якби певна країна НАТО й захотіла ввести якісь військові кораблі до Азовського чи Чорного моря, то за угодою це можливо лише за згодою обох підписантів. Тобто і РФ також», – пояснив експерт.

Тому ми не можемо розраховувати на те, що в акваторії з’являться кораблі країн НАТО, при цьому незрозуміло, чому не можна розірвати цей договір в умовах, коли РФ заплющує очі на всі договори, уточнив він.

За його словами, Україна зараз у безглуздому становищі й шкодить сама собі продовженням цієї угоди. При цьому сама Україна робить дуже мало для оборони.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

«Під час війни заводи мають працювати цілодобово, наприклад. У країні частина населення живе так, ніби війни немає. Запровадили воєнний стан – почалася паніка. Хтось досі вважає, що якщо домовитися з Путіним, то буде краще. Не буде. Колись деякі українські селяни в 1918-1920 роках також чекали, хто переможе, а переможець потім влаштував Голодомор», – підкреслив фахівець.

Уже слід зрозуміти, що розраховувати Україна може лише на себе, наголосив він.

«Інші країни дивляться на нас, на те, що ми робимо і як. Допоможи собі сам і тоді кожен тобі допоможе. Україна має слідувати цьому», – резюмував Ігор Лосєв.

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк підкреслив, що у військовому сенсі РФ не вийде налякати, адже вони вважають себе найсильнішою країною в світі, на рівні зі США.

За його словами, сам Альянс не зможе допомогти нам військово. Відповідно до статуту, НАТО не включається в конфлікти на територіях, які не входять до їхньої правової площини. Можуть включатися лише окремі країни, як це роблять США в Судані, Ірані, Афганістані.

«Проте й тут не все просто. Сюди вони не підуть. Всі розуміють, що Росія – країна, яка володіє ядерною зброєю. Провокувати застосування ядерної зброї країни НАТО не будуть. Так, у Чорному морі можлива присутність кораблів країн НАТО, де немає вод РФ. Так, до нас заходять кораблі НАТО, але йдеться про мирне перебування. Якщо ж потрібна якась операція, військова присутність, то про це не може бути й мови», – пояснив Василь Вовк.

Нагадаємо, ввечері 25 листопада біля Керченського мосту спецпризначенці РФ захопили три українських кораблі. В результаті були поранені шестеро українських військовослужбовців.

Як відомо, Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: